Bestfood – “Private labels staan even sterk als nationale merken”

Horecagroothandel Bestfood in Beringen stelde onlangs zijn logistieke organisatie op scherp vanuit een nieuwe, grotere hoofdvestiging. “Uitbreiding is eigen aan de business waarin het bedrijf zit,” zegt algemeen directeur Willy Linsen. “Je hebt altijd meer plaats nodig.”

Willy Linsen.

Bestfood is net verhuisd naar een groter bedrijfspand, met meer laadkades voor vrachtwagens, een grotere diepvries- en koelopslag, en liefst 10.000 m² cash & carry-afhaalruimte. Het is het lot van een bedrijf dat van logistiek zijn kernactiviteit heeft gemaakt, zegt algemeen directeur Willy Linsen. “Je wordt altijd groter, noodgedwongen. Hoe meer klanten, hoe meer stock je nodig hebt. Dat hebben we in de eerste plaats aan ons eigen succes te danken, maar het assortiment dat onze klanten aan de eindconsument leveren is de laatste jaren ook stevig uitgebreid.”

Warenhuizen
Bestfood levert aan twee soorten klanten. In en rond Limburg worden horecazaken, grootkeukens en bakkerijen bediend vanuit de sites in Beringen en Maasmechelen, en in de rest van het land rijden vrachtwagens van het bedrijf af en aan voor grote afnemers in de distributie: vakantieparken, collectiviteiten en hotelketens, maar ook grote retailers als Carrefour, Delhaize en Spar. “Die zouden hun waren evengoed rechtstreeks van de fabriek kunnen afnemen, en voor hun grotere vestigingen doen ze dat ook,” zegt Willy Linsen. “Maar voor hun superettes, het winkelconcept dat momenteel een grote opmars maakt, hebben ze die kopzorgen liever niet. Wij weten wat ze nodig hebben, en hebben dat ook constant in stock. Onze vrachtwagens komen meerdere keren per week bij hen langs, met alles in één levering: vers, diepvries en droge voeding tegelijk. Onze vrachtwagens, met hun drie compartimenten, zijn daarop voorzien.”

Private labels
Tussen het aanbod – 13.000 referenties van 150 verschillende leveranciers – zitten de belangrijkste nationale merken. En door de samenwerking met aankoopgroepering Interfrost zitten er ook een groot aantal private labels in het assortiment. Bovendien heeft Bestfood een eigen bake off private label merk in huis, met name Kriska. “Die staan relatief sterk gepositioneerd ten opzichte van de nationale merken,” zegt Linsen. “Er is nog wat ruimte om onze eigen merken wat meer naambekendheid te geven: nationale merken blijven bekender. Maar de tijd dat onze klanten ze resoluut boven private labels verkiezen is allang voorbij.”