Bouwbedrijf Mertens – “We hebben meer dan een gezonde portie beroepsfierheid”

Georges Mertens stond zelf 20 jaar op de werf, samen met zijn twee broers. Intussen is het bouwbedrijf dat ze overnamen van vader Mertens uitgebreid met verschillende afdelingen. Ieder neemt één tak voor zijn rekening. Jacky is gespecialiseerd in kelderbouw, Johan leidt de schrijnwerkerij en Georges is verantwoordelijk voor de bouw. Drie broers, één bedrijf.

Georges Mertens: “De naam Mertens is stilaan een kwaliteitslabel op zichzelf.”

Bouwbedrijf Mertens bouwt appartementen en serviceflats en voert renovaties uit aan sociale woningen. Georges Mertens: “Voor het metselwerk hebben we verschillende ploegen, het schrijnwerk komt uit onze eigen schrijnwerkerij. Sanitair, elektriciteit, enzovoort, besteden we uit aan onderaannemers. Met de meeste van hen werken we al jaren samen waardoor er een vertrouwensrelatie is gegroeid. We bouwen niet alleen appartementen voor derden, maar ook in eigen beheer voor de verkoop. Vastgoed spreekt steeds meer mensen aan. Ze zien het terecht als een solide investering.”

Aluminium en PVC ramen
De Lommelse bouwfirma plaatst ook al 25 jaar ramen in aluminium en PVC. “We richten ons hierbij vooral op particulieren, op de appartementsbouw en naar renovatie van sociale woningen. Dikwijls gaat het om opdrachten via openbare aanbestedingen. Een nieuwe trend is het renoveren van sociale woningen om ze energievriendelijk te maken. Die totaalrenovaties nemen we volledig voor onze rekening. Woningen worden helemaal gestript en aangepast aan hedendaagse normen. De keukens in die woningen komen uit onze eigen schrijnwerkerij.”

Beroepsfierheid
Voor 2012 heeft het bouwbedrijf al een goed gevuld orderboekje. “De naam Mertens is stilaan een kwaliteitslabel op zichzelf. Onze naam prijkt op de werfborden, dus het moet gewoon goed zijn. We hebben meer dan een gezonde portie beroepsfierheid. Wie met ons in zee gaat, kan rekenen op degelijk werk.”

Onder aan de ladder beginnen
Bouwbedrijf Mertens is een echt familiebedrijf. De drie broers hebben intussen ook al elk een opvolger in de zaak. “Zij werken nu op de werf. Ze moeten onderaan de ladder beginnen, net als wij vroeger. Alleen zo kunnen ze de stiel leren. Onze sterkte zit er precies in dat wij zelf die praktijkervaring hebben. Hoe kan je een degelijk onderbouwde calculatie maken als je nooit op een stelling hebt gestaan?”