Bouwonderneming Lamers – “Sociale woningen zijn dikwijls voorlopers in nieuwe trends”

Sinds de jaren ’50 is Bouwonderneming Lamers een toonaangevende speler in de bouwsector. In 1968 werd de eerste sociale woning gebouwd, en die activiteit groeide uit tot de specialiteit van het bedrijf.

“Mijn ouders hebben de zaak midden jaren ’50 opgericht, met als hoofdactiviteit het bouwen van particuliere woningen,” vertelt afgevaardigd bestuurder Inno Lamers. “Intussen zijn drie van de vier kinderen in het bedrijf gestapt. Mijn broer Luc zorgt voor de bevoorrading van de werven, mijn zus Marleen doet de administratie en ik sta in voor het dagelijkse bestuur. Daarnaast hebben we nog een 50-tal werknemers.”

Eigen projectontwikkeling

“Qua opdrachten kunnen we alle soorten werk aan. We doen ook aan eigen projectontwikkeling, waarbij we gronden opkopen om woningen en appartementen te realiseren. In Turnhout hebben we 76 gezinswoningen gebouwd. Maar onze specialiteit is de sociale woningbouw. Momenteel werken we aan 200 sociale woningen, voornamelijk in de Antwerpse en Limburgse Kempen. De grootste projecten die we op onze naam kunnen schrijven, zijn de nieuwbouw van 48 appartementen in Geel en de renovatie van 270 woningen in Wilrijk. Veel bedrijven halen hun neus op voor zulke opdrachten, omdat je er niet mee kan uitpakken. Maar dat is volledig onterecht. Sociale woningen zijn van hoogwaardige kwaliteit en hoeven helemaal niet onder te doen voor particuliere woningen. Dikwijls zijn ze zelfs koplopers op het gebied van nieuwe trends, zoals energiezuinig bouwen.”

Efficiëntie loont

De voornaamste klant van Bouwonderneming Lamers is met andere woorden de overheid. “Sociale projecten worden uitgegeven via openbare aanbestedingen, met de prijs als enige selectiecriterium. De goedkoopste haalt de opdracht binnen. Het komt er dan ook op aan je kosten in de hand te houden en efficiënt te werken, met de juiste onderaannemers. Wij doen zelf alle metsel- en timmerwerken, onze vaste onderaannemers zorgen voor de verdere afwerking. Doordat onze klanten het klappen van de zweep kennen, verloopt het werk vlot. Een particuliere klant heeft dikwijls veel begeleiding nodig, maar in de sociale woningbouw zijn de dossiers altijd tot in detail uitgewerkt. Dat maakt het werken aangenaam en zo komen we niet voor verrassingen te staan.”

Bosstraat 189 A, 3930 Hamont
Tel.: 011-44 70 56, info@lamers.be, www.lamers.be