Businesstip: haal meer rendement uit uw netwerkactiviteiten

Heeft u in januari ook enkele grote of kleinere nieuwjaarsrecepties bezocht? En heeft het u voldoende nuttige contacten opgeleverd? Efficiënt netwerken is dikwijls alleszins minder evident dan het lijkt. Jan Vermeiren, oprichter en gedelegeerd bestuurder van Networking Coach, weet als geen ander hoe u het meeste rendement haalt uit dit soort evenementen. Voor uw toekomstige netwerkbijeenkomsten geeft hij graag een zevental tips.

“Op een receptie kom je voor contacten, niet voor contracten”

Tip 1: Grote recepties helpen u niet om uw netwerk uit te breiden
“Nieuwjaarsrecepties zijn dikwijls massabijeenkomsten waar mensen uit verschillende branches aanwezig zijn. Meestal is dit het ideale moment om oude bekenden tegen het lijf te lopen, meer niet. Ben je op zoek naar nieuwe contacten? Kijk dan eens naar de organisaties binnen je eigen sector. Meestal zijn deze kleiner en heb je dus meer kans om de juiste personen te ontmoeten.”

Jan Vermeiren: “De meest eenvoudige manier om contacten te leggen, is je laten voorstellen door een gemeenschappelijke relatie.”

Tip 2: Bereid je voor, maar wees achteraf niet ontgoocheld
“De beste contacten ontstaan dikwijls spontaan. Maar als je een deelnemerslijst hebt, kan je op voorhand plannen wie je graag wilt ontmoeten. Wees echter niet ontgoocheld wanneer je niet met iedereen gepraat hebt.”

Tip 3: Mik niet te hoog
“Bepaal met wie je in contact wil komen, maar mik niet te hoog. Haast iedereen wil de ceo van dat bekend, groot bedrijf spreken. Terwijl je jouw beurt zit af te wachten, mis je verschillende andere mogelijkheden. En geraak je toch in gesprek, dan zal hij je waarschijnlijk doorverwijzen naar een van zijn medewerkers. Veel tijd verloren voor niets.”

Tip 4: Laat je voorstellen
“De meest eenvoudige manier om contacten te leggen, is je laten voorstellen door een gemeenschappelijke relatie. Bovendien schept dat een zekere vertrouwensband: wanneer jouw kennis je vertrouwt zal iemand anders dat ook sneller doen. De organisator van een evenement aanspreken is een alternatief, hij kent veel aanwezigen.”

Tip 5: Vermijd verkoopspraatjes
“Op een netwerkevenement moet je geen deals sluiten. Zoals de naam laat vermoeden moet je er mensen ontmoeten. Met verkoopspraatjes sluit je vaker deuren dan ze te openen. Contacten, maar geen contracten!”

Tip 6: Neem iemand van een ander bedrijf mee in plaats van een collega
“Als je sterk in je schoenen staat, is het geen probleem om alleen naar een event te gaan. Ben je iets minder zeker van je stuk? Vraag dan een collega mee. Om te vermijden dat je de hele avond met elkaar blijft praten, maak je best op voorhand afspraken: je blijft 20 minuten bij elkaar en daarna gaat iedereen z’n eigen weg. Ik raad altijd aan om iemand van een ander bedrijf mee te nemen: hij of zij heeft meestal een heel ander netwerk. Een efficiënte manier om andere mensen te leren kennen.”

Tip 7: Drink, maar hou het binnen de perken
“Een receptie is een sociale aangelegenheid en daar hoort uiteraard een glas bij. Drink zeker mee, maar laat je niet gaan. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand met het glas in de hand z’n eigen imago en dat van het bedrijf beschadigt. En dan heb ik het uiteraard nog niet over de veiligheid gehad.”

Tip 8: Speel zeker en hou het bij een handdruk
“Een zoen of handdruk geven aan een dame? Niet altijd gemakkelijk! Ik ben geen etiquettespecialist, maar bij professionele contacten raad ik een handdruk aan, zeker wanneer je die dame niet kent. Evolueert de avond en het gesprek positief, dan kan je bij het afscheid nog altijd een zoen geven. Wanneer je niet zeker bent, zou ik op zeker spelen en eenvoudig een hand geven.”

Info: www.networking-coach.com.