Ciratec & C° – “Een robot klaagt nooit”

Het is best mogelijk dat de wagen waarin u rijdt, gemonteerd is door een robot die door het Diepenbeekse Ciratec & C° werd geprogrammeerd. Heel wat Europese autoconstructeurs doen immers beroep op de diensten van het Limburgse hightech bedrijf. Maar ook kmo’s kloppen steeds meer aan om een productielijn te automatiseren,” vertelt technisch verantwoordelijke Bart Thys die binnen afzienbare tijd de leiding van het bedrijf zal overnemen.

Bart Thys.

Bij Ciratec & C° sta je zonder afspraak dikwijls voor een gesloten deur. “Dat klopt,” lacht Bart Thys. “De snelste manier om ons te bereiken is via onze website. Ons team bestaat uit zes man, maar meestal zwermen we uit over Europa. Zelf werk ik momenteel in de buurt van Frankfurt voor vrachtwagenconstructeur DAF. Ik werk er aan een nieuwe productielijn voor hun fabriek in Westerlo.”

Het installeren van een nieuwe productielijn was in het verleden altijd een proces van maanden: kostbare tijd waarop de productie stil lag. Tegenwoordig is dat anders. “Vroeger werd de robot in de hal gezet en ter plaatse geprogrammeerd en getest. Tegenwoordig gebeuren alle voorbereidingen op pc in 3D. De werkvloer en de productielijn verschijnen op het scherm, de plaats waar de robot moet komen te staan kan nauwkeurig worden bepaald en het programmeren gebeurt vooraf. Indien nodig kunnen we zelfs de hele productielijn op een andere plaats opbouwen en testen. Pas wanneer alles optimaal werkt, wordt het geheel verhuisd en gebeurt de installatie. Eenmaal de productie draait, blijven we natuurlijk nog enkele weken ter plaatse om enerzijds het personeel op te leiden, maar ook om snel te kunnen ingrijpen, indien nodig.”

Onvermoeibaar

Het aantal Limburgse bedrijven dat op zoek is naar robots, lijkt voor een leek op het eerste gezicht niet zo groot. “Toch wel,” verrast Bart Thys. “We focussen niet enkel op megagrote projecten. Onlangs hebben we een robot geïnstalleerd bij een palettenfabrikant uit de buurt. Voor ons zijn dat kleinere opdrachten, maar die zijn net zo boeiend. Of een robot een goede investering is voor een bedrijf? Absoluut! Akkoord, er hangt een prijskaartje aan vast, maar een robot heeft een levensduur van 15 tot zelfs 20 jaar. Het is de ideale plaatsvervanger van de mens voor eentonige en saaie opdrachten. Het grote voordeel is dat hij nooit ziek is of klaagt, altijd geconcentreerd blijft, de meest onaangename opdrachten met plezier uitvoert, elke dag opnieuw onvermoeibaar drie shiften na elkaar draait en geen plas- of rookpauzes nodig heeft.”

Steenakkerstraat 30, 3590 Diepenbeek
Tel.: 011-72 78 25, Fax: 011-72 78 35
info@ciratec.be, www.ciratec.be