De visie – Peter Daniëls (Peter Daniëls Catering Service) over de horeca blackbox

Peter Daniëls Catering Service

“Meer personeel aanwerven? Nee, een sociaal kerkhof wordt het!”

Vanaf 2013 zullen alle horecazaken een blackbox moeten installeren bij hun kasregister. Op die manier zal letterlijk álles – consumpties en (op termijn) tijdsregistratie – onherroepelijk vastgelegd worden. Het is een maatregel om de BTW-verlaging naar 12% te compenseren. Zo hoopt de wetgever dat de horecazaken meer personeel officieel in dienst zullen nemen. Feestzaaluitbater en cateraar Peter Daniëls uit Paal moet daar eens hard om lachen.

Peter Daniëls: “Enerzijds gaat men de informele inkomsten bestrijden, in een economisch toch mindere periode, extra werkkrachten zullen afhaken, alles gaat een flink stuk duurder worden en toch hoopt men dat de sector kan zorgen voor extra aanwervingen…. Ik geloof hier helaas niet veel van. Zal ik je vertellen wat er gaat gebeuren? Wij zullen geen volk meer vinden. Kijk, onze mensen die we occasioneel inhuren om een feest te verzorgen of om extra drukke(feest)dagen op te vangen, die doen dat omdat ze een extraatje mogen verwachten. Als er dat niet is, dan bedanken ze feestelijk om op tijdstippen wanneer andere mensen verlof hebben en plezier maken, keihard te komen werken voor uiteindelijk minder geld.”

“Daarnaast betekent de blackbox voor ons nog maar eens een extra investering. Men zou beter maatregelen treffen die de horecasector leefbaar houden. Zoals een loonkost vermindering en flexibele regelingen om mensen in te schakelen. In andere sectoren als de bouw is dit al langer zo. Het nut om onze stem te laten gelden, samen met Horeca Limburg dringt zich op!”

“Deze blackbox is typisch zo’n maatregel die opnieuw een sociaal kerkhof zal opleveren en niets zal oplossen. Hetzelfde als de maatregel op de bedrijfswagens. Heeft die al één cent opgebracht? Dacht het niet. Hier zijn er enkel garagisten die met volle parkings achterblijven en hun wagens aan de straatstenen niet meer kwijt geraken. Het zal in de horeca van hetzelfde zijn. Wat ze schijnen te vergeten, is dat die extraatjes lokaal worden geconsumeerd. En wie wordt daar beter van? De overheid toch ook dacht ik zo ! Nu vrees ik eerder een Festival van de Lege Portemonee.’”
Dirk Hermans