De Visie van Geert Smets (SMB Organisation) over sport en commerce

“Degradatie is ramp voor Sint-Truiden”

De Nederlanders lagen er in de eerste ronde van het EK al uit. Een ramp voor de Nederlandse industrie? Volgens sportmarketingspecialist Geert Smets wel. Net zoals het voor Sint-Truiden een kwalijke zaak is dat STVV gedegradeerd is naar 2de klasse. Sport en commerce gaan immers hand in hand. En daar komt zelfs en stuk citymarketing om de hoek kijken, zo blijkt …

Geert Smets: “De schade voor de Nederlandse horeca is na de uitschakeling van hun elftal niet te overzien. De verwachtingen waren enorm. Knap alvast dat ze zich vooraf zo kunnen opladen en engageren voor hun land en voor Oranje. Als het dan tegenvalt, is de klap des te groter. Maar sport is nu eenmaal winnen en verliezen.”

Geert Smets (SMB Organisation): “Mensen houden van winnaars en een stad vaart daar wel bij.”

Slechte zaak voor Sint-Truiden
Ook op het niveau van de nationale competitie speelt die sportbeleving een belangrijke rol, zegt Smets: “Kijk naar STVV. Het is een slechte zaak voor de horeca en voor de ganse economische beleving rond de stad Sint-Truiden dat STVV naar 2de gedegradeerd is. In de succesperiode van de Kanaries geraakte je je auto na een wedstrijd in het centrum niet kwijt. Alle horecazaken stampvol. Dat zal nu een stuk minder worden, tenzij ze weer kampioen spelen. Ook voor de stad zelf is het slecht. Je komt veel minder in beeld. En er is ook niet die fierheid van wij doen het goed.”

Tongeren in het offensief
“Sint-Truiden heeft drie dingen: het fruit, een schitterend marktplein en … STVV. Ik woon in Heers. Als ik naar de stad wil, kan ik dus kiezen tussen Tongeren of Sint-Truiden. Tot op heden draaide mijn wagen als vanzelf richting Sint-Truiden. Voor mij begint dat nu langzaam te veranderen. Tongeren heeft ingezien dat ze iets moesten doen en slagen er nu in met het vernieuwde Gallo-Romeins Museum en de tentoonstelling rond Sagallasos lange tijd in de picture te blijven en mensen naar zich toe te trekken. En recent had je de nieuwe Ronde van Limburg die kan uitgroeien tot een belangrijk sportevenement dat Tongeren ook sportief weer op de kaart zet, samen met de handbalploeg die landskampioen speelt.  Mensen houden van winnaars  en een stad vaart daar wel bij.  Succes in sport trekt mensen aan die dan makkelijker de mogelijkheden van zo’n stad en haar winkelcentrum ontdekken. Sport en business gaan wel degelijk hand in hand.”