De visie van Luc Bellings over werken in teamverband – “KRC Genk moet spelers buiten smijten als ze ondermaats presteren!”

Luc Bellings

Vrijdagavond start voor KRC Genk Play-off 1 met een uitwedstrijd bij Club Brugge. Hoewel ze die fel begeerde Play-off 1 op de laatste speeldag haalden, liet de prestatie van de KRC Genk-spelers dit seizoen dikwijls te wensen over. Wat doe je als ondernemer met medewerkers die volkomen ondermaats presteren? “Smijt ze buiten!” is de reactie van Luc Bellings, chef van het Hasseltse sterrenrestaurant ‘Aan Tafel bij Luc Bellings’. We vroegen precies hém naar een reactie omdat een keukenteam, net als een voetbalploeg, maar kan functioneren als iedereen ten volle zijn steentje bijdraagt.

Luc Bellings: “Als je niet presteert, toon ik doorgaans weinig geduld. Dan hoor je in ons team niet thuis en dan krijg je je ontslag. Een restaurant runnen is puur teamwork. Één rotte appel kan de spirit uit je hele ploeg halen met het gevolg dat je klanten niet krijgen waar ze recht op hebben. Kijk, het begint bij de selectie. Ik besteed daar heel veel aandacht aan. Het eerste gesprek, het gevoel dat je bij iemand hebt, de vraag waarom hij precies bij jou wil komen werken, zijn voorgeschiedenis… Allemaal zaken die meespelen. Als hij dan toch niet functioneert, dan heb je een fout gemaakt en die moet je zo snel mogelijk recht zetten. Het kan ook zijn dat iemand tijdelijk slecht presteert. Dan probeer ik die terug op de rails te krijgen, zijn motivatie op te krikken. Maar het mag allemaal niet te lang duren.”

“Bij het voetbal is dat net zo. Ook daar is de teamspirit van cruciaal belang. Kliekjesvorming of één rotte appel kunnen nefast zijn voor de prestaties. Ik sta er af en toe op te kijken en vraag me dan af of die gasten wel beseffen waar ze mee bezig zijn? Of ze beseffen dat ze moeten prestéren voor hun hoge wedde? Ik begrijp de supporters volkomen als ze bloed, zweet en tranen eisen.”