Echo – De nieuwe manier van verwarmen en koelen

De Echo groep met hoofdkantoor in Houthalen-Helchteren is al jaren bekend als de betrouwbare partner die betonnen vloerelementen fabriceert. Maar Echo is eveneens een vooruitstrevend bedrijf dat voortdurend op zoek is naar innoverende nieuwigheden.

Bob Cuyvers.

Met 13 vestigingen, verspreid over Duitsland, Frankrijk en de Benelux, is Echo een belangrijke Europese speler in de wereld van vloeroplossingen voor woningen, appartementen en bedrijfsgebouwen. Bob Cuyvers is de derde telg van het geslacht Cuyvers die het Echo-roer in handen heeft. Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie die zorgt voor een frisse wind doorheen het bedrijf. “We moeten op zoek naar meer performante producten,” zegt de zaakvoerder. “Zaken die een meerwaarde leveren voor zowel de klant als het bedrijf. De uitdaging is om op termijn het gebruik van grondstoffen te optimaliseren zonder in te boeten op kwaliteit en met de nodige aandacht voor het milieu. ”

Een van die nieuwigheden is de splinternieuwe fabriek in Genk. “Echo Genk is een dochterbedrijf van Echo Houthalen. Een van de nieuwigheden die er geproduceerd worden zijn slanke vloerelementen in voorgespannen beton met een laag eigengewicht en een hoog draagvermogen, bestemd voor de woningbouw.  Ideaal voor architecten die grote ruimtes moeten tekenen zonder storende en overbodige steunmuren. Bovendien zijn deze elementen kant-en-klaar, enkel de voegen moeten gevuld worden met een klein beetje beton. Aannemers zijn tevreden want zij kunnen meteen na de plaatsing verder bouwen. Sneller en nauwkeuriger werken, resulteert in een lagere kostprijs wat dan weer voordelig is voor de bouwheer. De nieuwe fabriek werd ontwikkeld door Echo Engineering. We ontwerpen er onze eigen machines en procedés. Onze knowhow verkopen we nadien aan collega’s wereldwijd.”

Een andere innovatie van Echo zijn ClimaDeck en ComfortDeck, vloerelementen volgens het principe van betonkernactivering. Dat wil zeggen dat in deze elementen de leidingen voor verwarming en koeling op voorhand geplaatst worden. Radiatoren en airco worden overbodig in de woningen (ComfortDeck) en kantoorgebouwen (ClimaDeck) van de toekomst. “De elementen worden als plafond geplaatst. Je bepaalt zelf de gewenste temperatuur in de kamer. In de winter geniet je van een gezellige stralingswarmte, tijdens warme dagen is het aangenaam koel in je woning. Door dit procedé, heb je ook geen last van stof of vuil. Comfortdeck is de perfecte manier van verwarmen of koelen in een lage energiewoning, zeker in combinatie met een warmtepomp.”