Eco-W / TIB – “Elk huis heeft zijn eigen energievraag”

Nu groene technologie met een ongeziene vaart op ons afkomt, moeten installateurs constant hun vinger aan de pols van de innovatie houden. Voor Eco-W uit Zonhoven, waar klanten desgewenst hun eigen ketel kunnen installeren, heeft dat altijd al bij het DNA van het bedrijf gehoord.

Bart Wouters.

Een klant die dat wenst, kan bij jullie een verwarmingsketel kopen en hem zelf installeren. Is dat niet vragen om problemen?

Directeur Bart Wouters: “Sommige klanten willen gewoon zelf de handen uit de mouwen steken, en besparen op mankracht die wij anders moeten factureren. We leveren daar zelfbouwpakketten voor, maar die komen ook wel met de nodige ondersteuning en nazorg. Alleen warmtepompen leveren we niet in zelfbouw, vanwege hun hoogwaardigheidskarakter.”

Wat is het geheim van een degelijk en energie-efficiënt verwarmde woning?

“Dat begint met een grondige studie. We werken veel met architecten, en zij geven de richtlijnen over het totaalpakket dat ze voor ogen hebben. Daarna werken we, samen met de fabrikanten van installaties, een concept uit dat specifiek bedoeld is voor de woning in kwestie. Elke woonst is namelijk verschillend: hoe beter alles geïsoleerd is, hoe energiezuiniger je installatie kan zijn. Elk huis heeft een zekere energievraag, en die bron die je bouwt, moet daaraan voldoen. Het gaat dus niet alleen om de verwarmingsketel, maar ook om het systeem waarin hij terechtkomt.”

Hoe ziet dat systeem eruit?

“De gouden driehoek, zoals we het noemen, bevat in de eerste plaats vloerverwarming. Die combineren we met de warmtepomptechniek, waarmee je tegelijkertijd warm water opwekt en het huis verwarmt. Die draait op elektriciteit, maar dat is zuinig dankzij de derde schakel: zonnepanelen. De energie die daaruit wordt opgewekt verkoop je aan het net, en je koopt goedkope stroom aan bij je leverancier. Zo werkt alles autonoom.”

Doet de overheid voldoende om energiezuinig verwarmen te stimuleren?

“Vooral op gebied van sensibilisering hebben ze een steentje bijgedragen. Op gebied van warmtepompen was er aanvankelijk een drempelvrees bij de klant, maar ondertussen weet iedereen wel waar dat voor staat. De fiscale incentives die de overheid toekent, zijn ook transparant genoeg om in onze offertes te verwerken.”

Senator A. Jeurissenlaan 1044, 3520 Zonhoven
Tel.: 011-81 41 28, Fax: 011-81 86 04
www.eco-w.be, info@eco-w.be