Eurocompost Groenrecycling – Eurocompost helpt de natuur een handje

Sinds 1987 verwerkt Eurocompost groenafval tot compost en sierlijke bodembedekkers. Deze worden vooral verpakt onder private labels van grote warenhuisketens, maar ook particulieren en handelaars kunnen bij ons terecht. De grondstoffen komen van het bedrijf zelf, dat in opdracht van overheden, bedrijven en particulieren bomen rooit. “We werken de hele keten af,” zegt oprichter Karel Geerkens.

Karel Geerkens.

Ondanks de groei die het bedrijf doormaakte in de professionele markt, blijft de hoofdzetel in Houthalen fungeren als een drive-in waar zowel particuliere en professionele klanten rechtstreeks meststoffen en sierproducten kunnen aankopen. “Dit is een van de vele groeiende activiteiten van ons bedrijf.” vervolgt Karel.

De groei die het bedrijf heeft doorgemaakt, is vooral te zien in de capaciteit: een nieuwe installatie die aangevoerde compost en boomschors verwerkt tot verpakte producten, levert nu 2.000 zakken per uur af. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige installatie, die 800 zakken per uur verwerkte. “Per jaar gaan er ongeveer een miljoen zakken de deur uit,” zegt Geerkens.

Drie vennootschappen

Eurocompost levert producten in allerlei maten en gewichten. Deze vallen uiteen in twee categorieën: potgrondmengsels en bodembedekkers. Het groenafval van containerparken in een twintigtal Limburgse gemeenten wordt verwerkt tot compost, die daarna wordt verwerkt tot verschillende potgrond- en compostmengsels. Er worden ook decoratieve bodembedekkers gemaakt, schorsen en snippers, die de tuin tevens beschermen tegen vorst, droogte en onkruid.

De Eurocompost groep bestaat uit drie vennootschappen. Eurocompost Groenrecycling te Houthalen, houdt zich bezig met de compostering van groenafval. Flanders Gardening te Maaseik verpakt de potgrondproducten. Tenslotte is er Biomassa Limburg die groen rooit in opdracht van overheden, bedrijven en particulieren. “We behandelen de volledige keten,” legt Geerkens uit. “Dat is altijd al onze grote kracht geweest.”

‘Vooral sierproducten zitten in de lift’

Een van Eurocomposts succesproducten zijn Colored Chips, gebaseerd op een Amerikaans procédé, waarbij houtchips uit naaldhout worden bewerkt met natuurlijke kleurstoffen. “Sierproducten zitten sowieso in de lift,” oppert Geerkens. “Ze zorgden vorig jaar voor een groei tussen 50 en 60 procent.”
Europark 1603, 3530 Houthalen
Tel.: 011-60 53 30
info@eurocompost.be, www.eurocompost.be