Filip Remans: Rendement op vastgoed is in Dubai twee keer zo hoog als in België

In de vastgoedsector heeft tegenwoordig iedereen de mond vol over Dubai en de rendementen die in deze regio te realiseren zijn. Filip Remans van Dubai Vastgoed deelt op basis van zijn ervaringen dat enthousiasme voor de volle 100%. Hij ziet voor investeerders nog steeds schitterende kansen weggelegd.

“Dubai is vandaag het financiële en logistieke centrum voor de hele regio. Er heeft zich een heus groeimirakel voltrokken.”Dubai is een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) uitmaken. De hoofdstad van de VAE is Abu Dhabi. “Onder impuls van sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum heeft Dubai een hoge vlucht genomen op economisch, financieel en toeristisch vlak,” vertelt Filip Remans. “Hij besefte jaren geleden al dat het oliegeld ooit zal opdrogen en dat zijn emiraat op een andere manier op de wereldkaart gezet moet worden. Hij heeft Dubai daarom uitgebouwd tot een toeristisch paradijs dat zijn weerga niet kent. Bovendien is het vandaag ook het financiële en logistieke centrum voor de hele regio, wat op zijn beurt weer andere bedrijven aantrekt. Er heeft zich in Dubai dus een heus groeimirakel voltrokken.”

Limburg Manager: Hoe zijn de vastgoedprijzen geëvolueerd?
Filip Remans: “Die zijn sterk gestegen, ik spreek dan van stijgingen met 25 tot 35% op jaarbasis tijdens de voorbije jaren. Ondertussen kost een vierkante meter in Dubai ongeveer evenveel als in België. De rendementen op residentieel vastgoed zijn echter dubbel zo hoog als bij ons, je mag rekenen op ongeveer 10% netto. Dubai is dan ook een volledig nieuwe stad, voor 80% bevolkt door buitenlanders. Op straat heb je bijvoorbeeld niet de indruk dat je in een Arabisch land rondloopt. De aanwezigheid van zoveel westerlingen valt te verklaren door de behoefte aan knowhow die Dubai heeft. En de expats worden ook aangetrokken door het fiscaal gunstige regime.”

Limburg Manager: Zullen de prijzen blijven stijgen?
Filip Remans (Dubai Vastgoed): Onze klanten zijn voornamelijk Vlaamse bedrijfsleiders.”Filip Remans: “De eerste jaren alleszins wel. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod omdat er steeds meer inwijkelingen op zoek zijn naar huisvesting. De Amerikaanse zakenbankier Goldman Sachs verwacht pas in 2012 een evenwicht tussen vraag en aanbod. Het is ook niet meer dan normaal dat een markt op een bepaald moment stabiliseert. Het omgekeerde zou tot een ongezonde situatie leiden. Zelf zijn wij hier al sinds 2003 actief, ons zusterbedrijf al sinds 1996. Dat betekent dat we de markt ondertussen goed kennen. Alles verandert hier echter niet automatisch in goud. Ook in de vastgoedsector moet je de juiste keuzes maken en met de juiste projectontwikkelaar in zee gaan. Wij kunnen daarbij adviseren, ook om de financiering van een aankoop in België rond te krijgen. Een woonkrediet afsluiten in Dubai zelf is minder aantrekkelijk. De aangerekende rentevoet ligt er namelijk rond de 10%.”

Vooral Vlaamse bedrijfsleiders

Limburg Manager: Wie investeert in vastgoed in Dubai?

Filip Remans: “Kritische investeerders op zoek naar aantrekkelijk rendement. Dat is volgens mij de beste omschrijving van onze doelgroep. We hebben investeerders voor de korte termijn, die er de voorkeur aan geven om hun winst te realiseren voor de oplevering van het vastgoedproject is gebeurd. Maar ook investeerders voor de lange termijn vinden in Dubai hun gading. Zij mikken op forse meerwaarden bij verkoop en strijken intussen maandelijks een aantrekkelijke huur op. Onze klanten zijn voornamelijk Vlaamse bedrijfsleiders, aangezien wij vooral in deze regio actief zijn.”

Limburg Manager: Om welk soort vastgoed gaat het?
Filip Remans: “We verkopen in de eerste plaats residentiële appartementen, zowel op plan, bijna opgeleverd, als volledig af. Daarnaast hebben we in ons aanbod ook woningen, winkels en kantoorruimten. We bestrijken met andere woorden het volledige vastgoedgamma. We zijn vooral actief in de Marina buurt, maar ook net buiten Dubai stad kunnen we prachtige vastgoedinvesteringen aanbieden.”

Limburg Manager: Hoe vindt u uw klanten?

De bouw van de grootste monorail ter wereld.Filip Remans: “Internet en mond-tot-mondreclame zijn onze twee belangrijkste kanalen, maar we adverteren ook gericht bij bedrijfsleiders en investeerders. Elke maand organiseren we bovendien een zakenreis naar Dubai voor potentiële investeerders. Ze krijgen een rondleiding in het Emiraat en de hoofdstad. Onze vele tevreden klanten zij hoe dan ook onze beste reclame.”

Info: www.dubaivastgoed.com

Jos Sterk