GRC – Grondrecyclagecentrum Zolder B-Mix Zolder – Bij GRC Zolder en B-Mix Zolder gaat geen korreltje zand verloren

GRC of Grond Recyclage Centrum NV is de pionier en de Belgische marktleider in grondreiniging. In 2008 opende de vestiging in Zolder de deuren. De dagelijkse leiding is er in handen van Emmanuel Govaerts die samen met zijn zus en GRC NV de beherende vennootschap GRC Zolder NV uit de grond stampte.

Uit de grond mag in het geval van GRC Zolder bijna letterlijk genomen worden want het bedrijf startte zijn werkzaamheden in de sector van de opslag en de reiniging van vervuilde grond. “GRC Zolder maakt samen met GRC NV, met vestigingen in Kallo en Brugge, deel uit van de milieutak van de DEME-groep en Mourik. Wanneer de naam Dregging International valt, rinkelt er meestal een belletje. Wel, bij die groep horen wij ook,” vertelt Govaerts die in Zolder een terrein met een oppervlakte van 5,5 Ha beheert. “Bijna de helft van de totale bedrijfsoppervlakte wordt ingenomen voor de reiniging van de gronden, een deel voorzien wij voor het verwerken van slib en op een derde deel ontwikkelt B-Mix Zolder een nieuwe activiteit..”

GRC Zolder reinigde in 2010 om en bij de 130.000 ton grond. “Dat gaat dan over verontreinigde en niet verontreinigde grond. Met niet verontreinigde grond bedoel ik de grond die geen milieuhygiënische verontreiniging heeft maar die bijvoorbeeld wel hout of plastiek bevat. Grond die verontreinigd is, bevat vaak benzine, stookolie of zware metalen. De licht verontreinigde grond wordt op ons eigen terrein biologisch gereinigd maar voor de zwaar vervuilde gronden doen wij een beroep op onze partner in Kallo, die heeft een speciale fysico-chemische wasinstallatie. De gronden die naar Kallo gaan, worden bij ons tijdelijk opgeslagen.” De gereinigde gronden komen achteraf weer als grondstof op de markt. “Sommige gronden zijn meteen klaar voor gebruik, andere gronden vragen een nabehandeling om ze bouwtechnisch klaar te maken. Daarvoor werd op het terrein te Heusden-Zolder een samenwerking aangegaan met B-Mix Zolder, een nieuw bedrijf met een betoncentrale en bijhorende zeef- en breekwerf als draaischijf.”

B-Mix Zolder werd opgericht door de heren Janssens, Loix en Govaerts en houdt zich bezig met het bouwtechnisch opwaarderen van grond, het recycleren van bouw- en sloopafval en het produceren van alle soorten betonproducten (van zandcement tot BENOR-gekeurde stortbeton).

“Wij investeerden in een hypermoderne betoncentrale dewelke volledig werd uitgerust naar onze wensen en voldoet aan de hoogste eisen. Hierdoor kunnen wij alle stromen van GRC Zolder in eigen beheer gaan behandelen, maar ook afvalstromen van derden. Door het recycleren van puin en grond kunnen deze door middel van onze installatie als hoogwaardige producten terug op de markt gezet worden.”

Dankzij de ligging vlakbij de snelweg aan het Klaverblad te Lummen en vlak naast het Albertkanaal, zijn GRC Zolder en B-Mix Zolder vlot bereikbaar. “Wij zijn een milieubedrijf en dus gaat er veel aandacht naar duurzaam werken. Elk jaar leggen er een 30-tal schepen aan onze kade aan. Op die manier moeten er 2.000 vrachtwagens niet rijden.”

GRC Zolder B-Mix Zolder
Westlaan 262 Westlaan 262
3550 Heusden-Zolder 3550 Heusden-Zolder
Tel.: 013-31 50 06 Tel.: 013-32 61 70
info@grczolder.be info@b-mixzolder.be
www.grczolder.be www.b-mixzolder.be