HASSELT – JCI Award winnaar Kurt Hensen: “Sneller gegroeid dankzij business angel”

Kurt Hensen

Kurt Hensen van ESI-CIT Group, op 3 maart verkozen tot Jonge Limburgse Ondernemer van het Jaar, heeft zijn succes mede te danken aan de intrede van ‘business angel’ Walter Schoenmakers. “Zonder was het waarschijnlijk ook gelukt, maar dan veel trager.”

ESI-CIT Group ontwikkelt test- en meetapparatuur op maat voor klanten over de hele wereld. “Op tien jaar tijd hebben we onze omzet bijna vertienvoudigd,” zegt Kurt Hensen. “Hetzelfde met ons personeel. In 2001 waren we met zes, vandaag telt de groep 60 medewerkers in België, Nederland en Polen.”

Operationele ervaring
Rond de eeuwwisseling groeide ESI sneller dan financieel mogelijk. “We werkten voor grotere bedrijven, de projecten werden uitgebreider en de uitbetalingstermijnen langer. Om die spanning op te vangen, vonden we in 2001 een business angel via BAN Vlaanderen, Walter Schoenmakers van Sutor. Sinds de inbreng van zijn kapitaal en operationele ervaring groeien we gemiddeld 20% per jaar, de afgelopen jaren zelfs meer dan 40%.” CIT werd pas in 2008 overgenomen.

Katalysator van groei
Was het zonder business angel ook gelukt? “Waarschijnlijk wel, maar veel trager. Nu hadden we een katalysator om onze groei op een kwalitatieve manier te ondersteunen. Een kapitaalkrachtige en ervaren business angel geeft ook extra vertrouwen aan de banken, die hun kredietlijnen verhogen en andere financieringsmogelijkheden ter beschikking stellen om te ondernemen.”

Groei van 200% per jaar
“Ondertussen hebben wij afscheid genomen van onze business angel en indirect ben ik nu zelf business angel, binnen de eigen groep,” zegt Kurt Hensen. “We hebben vestigingen in Nederland en Polen, en je kan niet overal directeur zijn. Daarom geven we kapitaal- en managementinput aan onze buitenlandse dochters. En dat werkt. In Polen groeien we tot 200% per jaar, in Nederland 100%.”