HSBB – Passief bouwen is bouwen voor de toekomst

Met een toegewijd team van 12 werknemers bewijst Houtskeletbouw Bokken (HSBB) uit Bree dat duurzaam bouwen niet alleen gunstig is voor ons milieu. Dirk Bokken, zaakvoerder: “Prefab houtskeletbouw levert hedendaagse, comfortabele woningen met een uiterst lage energiefactuur.”

Dirk Bokken.

Aannemersbedrijf HSBB specialiseerde zich in 2001 in lage energiewoningen en gecertificeerde passiefhuizen. Veel bouwbedrijven namen destijds een afwachtende houding aan. Dirk Bokken kende echter geen koudwatervrees. Hij koos uit volle overtuiging en met vooruitziende blik voor het nieuwe concept. “Een juiste keuze, want het passief huis wordt de toonaangevende standaard in een energiebesparende toekomst,” vertelt Bokken. “Ik bouwde voor ons gezin een eigen prefab houtskeletwoning en we ervaren nog dagelijks de voordelen, zoals het enorme comfort door de aangename temperatuur.”

Hart voor houtskeletbouw

Medezaakvoerder René Heijnen staat ook volledig achter hun concept. Hij bewoont inmiddels een passiefhuis, evenals veel collega’s. “We hebben een zeer toegewijd team. Iedereen toont interesse in de nieuwste technieken en mogelijkheden. Dát houdt ons allemaal bij de les,” aldus Heijnen. “We kunnen een referentielijst overleggen met circa 80 gerealiseerde projecten, die veelal via prefab houtskeletbouw worden gerealiseerd. Ons werkgebied strekt zich uit van Antwerpen tot Vlaams-Brabant. Hierbij werken we samen met regionale partners. Bouwadviesbureau WPMC van Marc Cuyvers uit Bocholt zorgt bijvoorbeeld voor de productietekeningen en stabiliteitsberekeningen. En hij staat ook in voor de toelevering van alle bouwelementen.”

Optimale isolatie en luchtdichtheid

De voortvarende werkwijze leverde HSBB een enorme kennisvoorsprong op. Dirk Bokken: “We maken vooral het verschil door de gedetailleerde afwerking van onze projecten. Daarbij streven we naar een optimale isolatie en luchtdichtheid. Ik ben zelf vaak op de bouwwerf aanwezig om een vinger bij de pols te houden. De buitenwanden en het dak worden bijvoorbeeld volgeblazen met de zogenaamde Isofloc, een isolerend materiaal op basis van gerecycleerde papiervlokken. Ook het buitenschrijnwerk krijgt veel aandacht. We voorzien de ramen van een drievoudige superisolerende beglazing. Door deze maatregelen bedraagt het totale energiegebruik van een passiefwoning ongeveer een kwart van een doorsnee nieuwbouwwoning.”

Klaar voor de toekomst

HSBB is klaar voor de toekomst en beschikt over het modernste materieel. “We investeerden bijvoorbeeld in speciale bouwkranen en met drie verschillende ploegen kunnen we ook grote projecten aan. We kunnen een project in vier tot vijf maanden tijd afronden, waardoor onze klanten hun pand snel kunnen betrekken. Daarbij gaat het zeker niet alleen om privé-woningen. We richten ons ook meer en meer op appartementencomplexen, kantoren en scholen.”

Brugstraat 70, 3960 Bree
Tel.: 0495-27 25 74
info@hsbb.be, www.hsbb.be