Ineltra Systems – Blijven pionieren in cleantech

Toen Alex Petosa in 2002 zonnepanelen begon in te voeren en te installeren, waren zowel de technologie als het idee nog nieuw. Negen jaar later pioniert zijn bedrijf Ineltra Systems opnieuw: met warmtekrachtkoppelingen en – zeer recentelijk – elektrische auto’s.

Alex Petosa.

“Het geeft me soms een déjà vu gevoel,” zegt Petosa. “In 2002 waren we pioniers op gebied van zonnepanelen, en nu herhalen we die oefening met elektrische mobiliteit. Op dit moment is dat nog een uitdaging, waar we vooral in moeten investeren: we verkopen geen auto per week.”

Ineltra Systems begon met de invoer en installatie van zonnepanelen toen de hele discussie over groene technologie nog in haar kinderschoenen stond. “Men dacht: dat is iets voor Spanje of Italië, maar niet voor hier,” vertelt Petosa. “Ondertussen stellen we echter vast dat je bijna op elke hoek van de straat een installateur van zonnepanelen vindt.”

Uitbreiding activiteiten

Fotovoltaïsche installaties zijn dan ook nog steeds de corebusiness van Ineltra Systems. Maar ondertussen kwamen er twee activiteiten bij: warmtekrachtkoppelingen en elektrische mobiliteit. “Die eerste bedrijvigheid is een groeipool maar staat nog maar aan het begin van haar traject,” verklaart Petosa. “Tegen het einde van dit jaar zal de verkoop met 200 procent gestegen zijn. Maar in volume is dat nog steeds weinig: dit jaar denken we er vier tot zes te installeren. Het is op dit moment alleen interessant voor faciliteiten waar er veel warmtevraag is: wellnesscentra, zwembaden, rusthuizen, enzovoort. Warmtekrachtkoppelingen zijn alleen maar rendabel als ze constant draaien. Voor consumentengebruik zijn ze nog niet interessant. Maar de technologie groeit, en we blijven ze in de gaten houden.”

Auto in het stopcontact

Hetzelfde geldt voor elektrische auto’s. Die worden, gezien hun voorlopig nog relatief hoge kostprijs, vooral door bedrijven en overheden gekocht. “Maar ook hier verwacht ik een fikse groei,” voegt Petosa toe. “Tegen 2016 zal de elektrische auto een kritische massa bereiken, en wordt de prijs ook interessant voor ieders budget. Tegen die tijd zoeken we wellicht een niche in commerciële toepassingen, zoals elektrische bussen.”

Zonnepanelen zijn blijvers

De hele hetze rond zonnepanelen en de verhoging van de elektriciteitsfactuur heeft geen invloed gehad op de verkoop volgens Petosa. “Integendeel: vijftien procent van onze bestaande klanten investeert alleen maar bij en de overige 85% zijn nieuwe klanten wat bewijst dat zonnepanelen alleen maar zullen toenemen, met of zonder subsidies, het is niet meer te stoppen.

Woudstraat 3B, 3600 Genk
Tel.: 089- 84 92 10, Fax: 089- 84 92 19
info@ineltrasys.com, www.ineltra-solar.be