Inzicht geven in vele druivenrassen en diverse wijnstijlen en -streken

Zoon Laurent en vader Calogero Licata van Licata Vini.In opdracht van wijnhandel Licata Vini uit Diepenbeek publiceerden wijnjournalisten Guido Francque en Fabian Scheys ‘Wegwijs in Italiaanse wijn’, het allereerste Nederlandstalige naslagwerk over Italiaanse wijn. Licata Vini werd in 1979 opgericht door Calogero Licata. Sinds 1995 werkt ook zoon Laurent in de zaak, die uitgegroeid is tot voortrekker van de Italiaanse kwaliteitswijn. “Italiaanse wijnen zijn nog te weinig bekend in België,” aldus Laurent Licata. “We zien het als onze taak om de consument op dat vlak op te voeden.”

Limburg Manager: Waarom een boek over Italiaanse wijnen?
Laurent Licata: “Italië is een van de belangrijkste wijnproducenten in de wereld en er bestaan dan ook heel veel Italiaanse wijnen. Het land telt ook meer druivenrassen dan Frankrijk. Daardoor is de Italiaanse wijn behoorlijk complex. Met het gevolg dat Italiaanse wijnen nog te weinig bekend zijn in België. Met dit boek trachten we op een eenvoudige manier de consument wegwijs te maken in Italiaanse wijn.”

Limburg Manager: Over Italiaanse wijn bestaan tal van vooroordelen: te duur, te anders,…
Laurent Licata: “Wie Italiaanse wijnen duur vindt, is duidelijk niet mee met de tijd. Kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs. Je mag overigens niet vergeten dat veel Italiaanse wijnboeren enorm hebben geïnvesteerd. Te anders? Dat is nu net het mooiste compliment dat de Italiaanse wijnbouwers kunnen krijgen. De wereld produceert zoveel eenheidsworst, dat het een welkome ervaring is om eens iets anders in het wijnglas te ontdekken. En precies daar is Italië, met zijn honderden druivenrassen en soms zelfs bizar aandoende wijnstijlen en dito wijnnamen, ongelooflijk sterk in.”

Soepel en gul

Limburg Manager: Weer anderen vinden Italiaanse wijn te goedkoop.
Laurent Licata: “Met te goedkoop bedoelen critici veeleer de stijl dan de prijs. Er wordt dan meestal verwezen naar de tweeliterflessen en de rieten mandflessen die tot voor 20 jaar de supermarkten vulden. Vandaag zijn ze vervangen door creatieve, speelse wijnen die het karakter hebben van de alledaagse drinkwijn, soepel en gul. Zowel chianti als soave en valpolicella hebben vandaag een hoogstaande kwaliteitsvolle bekendheid, die niets meer te maken heeft met het goedkope imago van vroeger.”

Limburg Manager: Wat mag de lezer van dit boek verwachten?
Laurent Licata:  “In alfabetische volgorde worden er 20 wijnstreken besproken en uitgelegd. Ook de belangrijkste druivenrassen komen aan bod. Het boek geeft een heldere inleiding om wegwijs te geraken in Italiaanse wijnen en hun etiketten. Ons doel is de wijnliefhebber te laten proeven van de Italiaanse pareltjes, zodat ze er – net als wij – verliefd op worden!” ‘Wegwijs in Italiaanse wijn’ is verkrijgbaar in de betere boekhandel en kost 15 euro.