Kleren maken de manager

Kleren maken de manager

Zakenmensen besteden aandacht aan hun uiterlijk. Het juiste pak, mooie schoenen, een sjiek horloge, juwelen,… Het hoort er allemaal bij. In samenwerking met de Hasseltse kledingzaken Helsen Tailors en Helsen Ladies, schoenenwinkel Quetin, handtassenzaak Delvaux Shop en juwelier Eddy Heleven brachten wij twee vrouwelijke en twee mannelijke managers samen voor een uitgebreide fotosessie. Kwestie van enkele opvallende stukken uit de nieuwe collecties van deze partners op een originele manier in beeld te brengen. En om onze vier zakelijke mannequins – Sandra Gole van Accountemps, Nicole Reyskens van Burocad, Luk Lowette van Essec en Reginald Vossen van BAN Vlaanderen – te polsen over hun eigen modieuze keuzes en kledingaanpak in hun bedrijf.

Kortom: uw aandacht voor vier managers op de catwalk!

Sandra GoleSandra Gole

Twin-set kashmir Ralph Lauren Black Label, top paillet Ralph Lauren Black Label, rok fluweel Ralph Lauren Black Label, gordel Croco Print, armband, ketting en ring Hulchi Belluni, horloge Audemars Piguet.
“Ik hecht belang aan kleding. Privé kies ik voor een minder formele outfit. Dan mag het een stuk vlotter zijn. De keuze die Helsen Ladies voor mij maakte, heeft me enigszins verrast. Bij die fluwelen vest van Ralph Lauren dacht ik eerst: ‘Dat is niks voor mij.’ Maar toen ik het aanhad, zag ik dat het toch bij me past. Dat is een bewijs van hun vakmanschap.”
In het bedrijfsleven
“Bij Accountemps hanteren we een ‘dresscode’ voor de eigen consultants. Voor de vrouwen houdt dat een tailleur in, voor de mannen een pak. Hoe je het ook draait of keert, bij een eerste contact word je voor een groot stuk op je uiterlijk beoordeeld. Om het vertrouwen te winnen, speelt kleding altijd een rol. En in een zakelijke outfit zal je meer respect afdwingen dan wanneer je je minder formeel kleedt, zeker in de financiële en boekhoudkundige wereld. Voor onze tijdelijke medewerkers die in bedrijven aan de slag gaan, leggen we geen ‘dresscode’ op.We adviseren hen wel om professioneel gekleed te gaan op de eerste dag van hun nieuwe job. Achteraf kan men nog altijd zijn kleding aanpassen aan de stijl van de onderneming.”

Nicole ReyskensNicole Reyskens

Tailleur Stijn Helsen, chemisier Ermanno Scervino, schoenen Gorgio M., armband, ketting en ring Hulchi Belluni, horloge Franck Müller.
“Helsen Ladies heeft uitstekende stukken voor mij gekozen. De mantel van Stijn Helsen en broek van Ralph Lauren, die ik eerst aan had (zie groepsfoto, nvdr), zijn echt mijn stijl. Dat hebben Liesbeth Helsen en François Orens, de zaakvoerders van Helsen Ladies, goed gedaan. Ze kenden mij namelijk alleen van aan de telefoon en van een foto die ik hen had toegestuurd. Mijn tweede outfit (te zien op deze pagina, nvdr), met name de tailleur van Stijn Helsen en chemisier van Ermanno Scervino, vind ik iets te deftig. Alhoewel: voor een speciale gelegenheid kan het wel. De kleren, de schoenen, de handtas, de juwelen, het horloge,… Het past allemaal alleszins goed samen. Die armband van Hulchi Belluni vind ik heel mooi. Ook de schoenen zitten erg goed. Schoenen moeten uiteraard mooi zijn, maar dat ze comfortabel zitten, is minstens even belangrijk.”
In het bedrijfsleven
“Burocad is een kleine en flexibele digitale drukkerij, met klanten in allerlei sectoren. Ik stem mijn kleding soms af op het type klant, als ik afspraken heb. Dat kan ook een jeans zijn. We hoeven niet uitermate deftig gekleed te zijn. Wat telt, is dat ik er mij goed in voel.”

Luk Lowette en Reginald VossenLuk Lowette (links op de foto)

“Dresscode voor wie in contact komt met klanten”
‘chalk stripe’ pak (krijtstreeppak) Stijn Helsen, hemd Van Laack, das Altea
“Ik vind het belangrijk om smaak- en stijlvol gekleed te gaan. Ik hoor soms van anderen dat hun vrouw hun kleren ’s morgens klaar legt. Dat is bij mij absoluut niet het geval. Ik weet wat ik wil en wat ik voor welke gelegenheid moet aandoen. Bij de keuze van mijn kleren hanteer ik de leidraad: niet negatief opvallen. Ik wil zelfs hoegenaamd niet opvallen. Het is gewoon belangrijk er goed uit te zien. Ik ben al een tiental jaren klant bij Helsen. Ze weten wat ik wil, kennen mijn maten en bieden een erg degelijke service en juist advies. Het pak van vanavond is alvast helemaal mijn stijl. Ik voel er mij goed in. Meer nog: ik heb het al gekocht!” (lacht)
In het bedrijfsleven
“In het bedrijfsleven is kleding héél belangrijk. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. In mijn eigen bedrijf heb ik daar altijd erg veel belang aan gehecht. Bij Essec is er voor al wie in contact komt met klanten een ‘dresscode’. Die code houdt een pak voor de mannen en een tailleur voor de vrouwen in. Ik merk wel dat de kledingregels doorheen de jaren zijn versoepeld, ook in mijn bedrijf. Zonder das op kantoor komen, dat bestond vroeger niet. Wie het deed, kreeg van mij een opmerking. Ook van onderhoudsmedewerkers eiste ik een deftige outfit. Vandaag kan ik dat echter niet meer altijd doordrukken. Tja, de tijden veranderen…”

Reginald Vossen (rechts op de foto)

“Trends in mode volg ik vrij goed”
‘overcheck’ pak (vensterruit – ‘après chasse’) Stijn Helsen, hemd Van Laack, wollen das Ralph Lauren

“Ik ben een liefhebber van vesten en pakken met een ruitmotief en voel me dus heel goed in dit pak. Ik omschrijf deze stijl zelf als sportief chic. Het is wat frivoler dan een strak kostuum, maar toch voldoende deftig en gekleed. Of ik op de hoogte ben van de trends in klerenmode? Jawel, dat volg ik redelijk goed. Ik weet daardoor wat ik wil als ik kleren ga kopen en doe dat meestal alleen. Ik heb op dat vlak enkele vaste zaken. Ze kennen mijn voorkeuren en kunnen mij daarom goed adviseren. Ook de trends in horloges en andere accessoires volg ik, vooral via magazines, zoals ‘Stijl’.  Ik  zal mannelijke collega’s of zakenrelaties ook complimenteren als ik vind dat ze mooi aan zijn. Dat wordt misschien nog niet zo dikwijls gedaan, maar mannen hebben dat ook graag.”
In het bedrijfsleven
“Kleding is voor de zakenman het eerste uithangbord in zijn contacten met klanten, leveranciers, werknemers, enzovoort. Net zoals een bedrijfsleider ervoor zorgt dat de voorgevel van zijn bedrijf er proper uitziet, moet hij netjes en mooi gekleed gaan. Het voorkomen geeft een indicatie hoe iemand bestaat en werkt. Of we ondernemers, die risicokapitaal zoeken, daarover adviseren vooraleer ze hun dossier presenteren voor een groep van ‘business angels’? Neen, zover gaan we bij BAN Vlaanderen niet. Die ondernemers beseffen maar al te goed hoe belangrijk zo’n presentatie is, en besteden dan ook voldoende belang aan hun kleding.”