Knapen Metaal – “Als niemand anders het aandurft, beginnen onze vingers te jeuken”

Lange dagen, zwaar werk en steeds strengere milieunormen: dat is in één zin omschreven het lot van een metaalverwerkend bedrijf. En toch blikt Michel Knapen van Knapen Metaal tevreden en trots terug op de voorbije 20 jaar.

Ilona Nadolna en Michel Knapen.

Zaakvoerder Michel Knapen begon het bedrijf twee decennia terug, samen met zijn vader. Destijds was het bedrijf gespecialiseerd in tin, vandaag hebben ze zich toegelegd op metaal. De dagtaak van Knapen Metaal bestaat uit schrootverwerking, metaalgieterij en het saneren van metaalhoudend afvalwater. “We hebben ons altijd gericht op de bedrijfswereld,” opent Michel Knapen, “maar sinds een jaar kunnen ook particulieren hier terecht met metaalafval. Dat is echt een groot succes. Maar ook als bedrijf heb je regelmatig metaalafval waar je mee zit. Dat oud ijzer kan je bij ons kwijt. In de eerste plaats sorteren we alles. Sommige metalen, zoals koelkasten die gas bevatten, worden in containers naar gespecialiseerde firma’s gebracht. Het metaal dat we zelf kunnen verwerken gaat nadien naar onze gieterij of we maken er grote blokken van die verkocht worden.”

Constructies ontmantelen

Ook wat betreft afbraakwerken levert Knapen Metaal staalharde kwaliteit. “Voor alle duidelijkheid: wij breken geen gebouwen af,” zegt Michel Knapen. “Daar bestaan gespecialiseerde bedrijven voor. Metaal is ons vak en dus ontmantelen wij metalen constructies. Daarvoor zijn we bekend tot over de landsgrenzen heen. Geen enkele opdracht schrikt ons af. Als het met metaal te maken heeft en niemand anders durft er aan te beginnen, dan start voor ons de uitdaging, dan beginnen onze vingers te jeuken,” lacht Michel, terwijl hij trots de foto’s toont van een werf in Frankrijk waar immense transformatoren verwijderd moesten worden van de derde etage van een industrieel gebouw.

Enkele jaren geleden werd de waterzuiveringsinstallatie van een ander bedrijf overgenomen, zodat Knapen Metaal ook alle metalen uit water kan verwijderen. Niet onbelangrijk in een periode waarin het milieu steeds belangrijker wordt en water een kostbaar goed. Michel Knapen: “Met onze installatie kunnen we het volume van zowel kleine containers als grote tankwagens saneren. Uit het water recycleren wij de basen en de zuren. Het water gaat nadien terug naar de klant.”

Prinsenweg 33, 3700 Tongeren
Tel.: 012-26 41 58