LIC Lynen Industrial Carpentry – ‘Er zit meer hout in uw interieur dan u denkt’

Met een terrein waar constant een voorraad van 3.000 kubieke meter hout opgeslagen staat, is Lynen Industrial Carpentry klaar om aan de noden van elke professionele houtafnemer te voldoen. Een breed aanbod, dat echter niet in de weg loopt van kwaliteit.

Peter en Marc Lynen: “Alles wat hier buitengaat, moet van hoogwaardige kwaliteit zijn.”

“Alle grote doe-het-zelfketens in het land nemen hier hout af,” zegt verantwoordelijke klantenrelaties Peter Lynen. “Maar we verkopen ook aan interieurbouwers, keuken- en deurenfabrikanten, de caravan- en motorhome-industrie, enzovoort. Er zit meer hout in uw interieur dan u denkt: alleen ligt er vaak een dikke laag verf over.”

De toeleveringsactiviteiten maken zo’n 40 procent van het zakencijfer van LIC uit. Nog eens 40 procent komt uit het leveren van gespecialiseerde en op maat gemaakte houtwaren, zoals plinten en deurlijsten. En nog eens 20 procent is loonwerk: houtimporteurs die hun eigen hout binnenbrengen bij het bedrijf om te worden gezaagd en geschaafd volgens een bepaald profiel.

Immense keuze

LIC is daarmee een van de grootste industriële houtschaverijen in het land. Het bedrijf kan 6.400 verschillende houtreferenties aanbieden, in een 56-tal verschillende houtsoorten die vanuit de hele wereld worden aangevoerd. Er ligt constant een stock van 3.000 kubieke meter hout opgeslagen. Dagelijks gaat er daar zo’n 100 tot 130 kubieke meter van naar klanten: drie opleggers vol. Het bedrijf is stevig aan het uitbreiden, en daarbij wordt ook aan de ecologie gedacht: er staat sinds kort een eigen containerpark, een aantal heftrucks is elektrisch, en er wordt in toenemende mate met PEFC- en FSC-gecertificeerd hout gewerkt.

Extra kwaliteitscontrole

Naast dat grote aanbod gaat LIC prat op zijn kwaliteit. “Alles wat hier buitengaat, moet van hoogwaardige kwaliteit zijn,” oppert Lynen. “Daarom dat we al het hout dat we hebben geschaafd nog eens aan een kwaliteitscontrole onderwerpen voordat het wordt verpakt. Dertig procent van het hout dat we verhandelen heeft ook al een milieucertificaat, en we willen dat snel naar honderd procent brengen.”

Hout is weer hip

Behalve de rechtstreekse leveringen, waarbij LIC geen contact heeft met de eindklant, werkt het bedrijf ook mee aan grote, internationale bouwprojecten waarbij hout een belangrijke rol speelt. Zoals een Iers marine-instituut, waarin het grootste deel van het interieur in hout gebouwd is. “Architecten zijn hout aan het opwaarderen,” zegt Lynen. “Vroeger had het iets rustieks, iets ouds, bombastisch. Maar met de juiste behandeling kun je met hout ook iets heel moderns bouwen.”

De Lange Beemden 20 Industrieterrein
3550 Heusden-Zolder
Tel.: +32 11 53 01 30, Fax: +32 11 53 77 89
info.lic@skynet.be, www.lic-lynen.be