Limtec / Anttec – Uw medewerkers zijn de grondstof van de technologische sector

Houdt u de ontwikkelingen in de technologische sector nog bij? Wellicht helpt het als de kennis van automatiseringsprocessen in uw bedrijf up-to-date is. Maar dat blijkt best lastig, er zijn zo veel verschillende processen en producten. LIMTEC in Genk en ANTTEC in Antwerpen sprongen in dit gat van de markt met een uniek opleidingscentrum voor uw industriële automatisering en onderhoudstechnieken.

Benny Siemons: “We zijn zo uniek omdat we componenten van verschillende leveranciers met elkaar laten communiceren en daarbij het volledige productieproces bespreken.
Benny Siemons: “We zijn zo uniek omdat we componenten van verschillende leveranciers met elkaar laten communiceren en daarbij het volledige productieproces bespreken.

Eind ’97 opende LIMTEC zijn deuren als technologiecentrum voor de industriële automatisering. “Destijds waren alle bedrijven bezig met automatisering,” vertelt Benny Siemons, verantwoordelijk voor beide vestigingen. “Er kwamen voortdurend nieuwe technologieën op de markt. Bijscholing van medewerkers was van groot belang. Daar was geen opleidingscentrum voor. De bedrijven zelf kwamen dus letterlijk met de vraag voor een dergelijk centrum. Wij matchen de nieuwe technologieën van bedrijven en leveranciers. Daarbij maken we gebruik van werkende proefopstellingen op basis van de meest actuele ontwikkelingen. We richten ons niet alleen op de bedrijven, maar ook op leerlingen en leerkrachten uit het technisch en beroepsonderwijs. Ook bedrijven uit andere branches maken van onze opleidingen gebruik, zoals de voedingsmiddelen- of de chemische industrie.”

Het unieke van LIMTEC
“Bij LIMTEC in Genk richten we ons op PLC-technieken, frequentiesystemen en bussystemen. We zijn zo uniek omdat we componenten van verschillende leveranciers met elkaar laten communiceren en daarbij het volledige productieproces bespreken. Bijvoorbeeld een frequentieregelaar van Danfoss die via Profinet door een Siemens PLC wordt aangestuurd. We gebruiken werkende installaties waardoor de herkenbaarheid groot is. Hierdoor ontstaan realistische fouten en kan je storingen goed opsporen.”

foto LM67 limtec_133_lowANTTEC: niches in de markt
Zo’n 15 jaar later ontstond bij een aantal grote bedrijven, zoals Atlas Copco en ZF Windpower, de vraag naar mechanische onderhoudstechnieken. “Bij ANTTEC richten we ons op onderhoud en foutdiagnose, bijvoorbeeld met de Sinumerik 840D sturing. Maar ook op robotica, zoals KUKA, ABB en FANUC en lasertechnologie. Op termijn worden de CNC-bewerkingen vervangen door 3-D printers,” vertelt Benny, “daar ontwikkelen we nu opleidingen voor.”
“We moeten blijven inzetten op technisch geschoolde mensen. Zo krijgen we niet alleen een voorsprong, maar behouden we die ook,” besluit Benny.

Technisch & beroepsonderwijs promoten
LIMTEC en ANTTEC promoten het technisch beroepsonderwijs. Jaarlijks organiseren ze een wedstrijd voor laatstejaarsstudenten TSO en BSO, waarbij de beste Geïntegreerde Proef wint. In Antwerpen is dit Gips 4 Vips, in Genk de Peter Heller Talent Award.

logo limtec met tekst_rgb_110FTMA_QANTTEC – Filip Williotstraat 7 – 2600 Berchem – T 0475 52 55 85 – www.anttec.be
LIMTEC – H. Fordlaan 8 – 3600 Genk – T 089 61 61 30 – www.limtec.be