Monochappe – Grootste Limburgse dekvloerbedrijf behoudt familiale karakter

Toen Hendrik Frederix en zijn partner Reinhilde Lemmens in 1997 het dekvloerbedrijf Monochappe uit Heusden-Zolder overnamen, was het een bescheiden onderneming die elke dag met één ploeg uitrukte. Na 13 jaar noeste arbeid rijden er ondertussen dagelijks vier à vijf ploegen de bedrijfsterreinen uit, en groeide Monochappe uit tot het grootste chapebedrijf in Limburg.

Reinhilde Lemmens en Hendrik Frederix.

Monochappe beschikt nu over vier volautomatische, mobiele chapemachines, die in principe bij evenveel klanten kunnen worden uitgezet. Maar vaak worden er meerdere machines en ploegen op één project geplaatst. Op die manier kan Monochappe ook grotere bouwwerven aan: de afgelopen jaren legde het bedrijf bijvoorbeeld dekvloeren aan bij de universiteit van Diepenbeek, de gevangenis van Hasselt, en het universitaire ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven.

“We hadden ons al tijdens de overname toegelegd op groei, omdat we daardoor ook de nodige flexibiliteit aan de klant kunnen leveren,” zegt Hendrik Frederix. “80% van het werk dat we uitvoeren, is in opdracht van aannemers, wat betekent dat je snel moet kunnen reageren: je hebt je vaste plaats in een bouwproject, maar je bent ook afhankelijk van de werken die voor en na de aanleg van de dekvloeren gebeuren. Zo’n uitvoeringsplan kan snel veranderen, waardoor je ook snel moet kunnen reageren op een situatie. We hebben ondertussen de schaal en de capaciteit om dat te doen. Ook die grotere projecten waren onmogelijk geweest om met één enkele ploeg af te werken. Niettegenstaande werken wij ook voor particulieren, zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.”

Familiebedrijf

Monochappe bedient nu klanten in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant, Luik en Antwerpen, en steekt af en toe ook eens de grens over. Er zijn 11 mensen in dienst, die meestal in ploegen van twee uitrukken. “Zeker sinds de eeuwwisseling is de groei bijzonder snel gegaan,” zegt Frederix. Maar toch wil het echtpaar het familiale karakter van de onderneming behouden. Zelfs de opvolging is ondertussen verzekerd: een van de ploegbazen die Monochappe doet uitrukken, is de 27-jarige zoon Jorrit Frederix, die in een later stadium wellicht ook het bedrijf zal overnemen.

“Dat familiale karakter binnen het bedrijf functioneert bijzonder goed, zowel intern als naar de klant toe,” zegt Reinhilde Lemmens. “Iedereen binnen het bedrijf is goed op elkaar ingespeeld, de organisatie is erg soepel. De klant voelt dat ook: we bouwen dankzij de manier waarop we werken gemakkelijker een vertrouwensrelatie met hem op. Op dat élan willen we de volgende jaren doorgaan.”

Met Reinhilde Lemmens aan het roer in de burelen van Monochappe is het bedrijf een van de weinige bouwondernemingen in Limburg die door een vrouw worden gerund. Samen met haar man, die vooral een oogje in het zeil houdt op de werven, zorgt ze ervoor dat de projecten nauwgezet worden opgevolgd. “Het gaat per slot van rekening om meer dan alleen maar werken uitvoeren,” zegt Reinhilde. “Al vanaf de eerste telefoon zorgen we ervoor dat de klant op tijd de juiste informatie krijgt, dat de werf al is bezocht voordat de werken beginnen, en dat er bij eventuele complicaties die het bouwproject van de klant oploopt, wordt meegedacht en oplossingen worden aangereikt. Het is dat soort service die het verschil maakt.”

Kapelstraat 136, 3550 Heusden-Zolder
Tel.: 011-42 11 53
info@monochappe.be, www.monochappe.be