Newtec – onderhoud van zonnepanelen – Nieuw systeem zorgt voor constant hoog rendement

Ondanks het drastisch verlagen van de subsidies blijven zonnepanelen nog altijd een renderende investering waar je na een zevental jaren de vruchten van kan plukken. Tenminste, als je de installatie goed onderhoudt. Newtec is een nieuwe firma die zelf geen installaties plaatst maar wel het onderhoud ervan voor hun rekening neemt.

Lode Colson: “Wij kijken of de panelen nog optimaal functioneren en of er geen problemen zijn met de omvormers. Wanneer deze niet werken zoals het hoort, haal je nooit het maximum uit je investering.”
Lode Colson: “Wij kijken of de panelen nog optimaal functioneren en of er geen problemen zijn met de omvormers. Wanneer deze niet werken zoals het hoort, haal je nooit het maximum uit je investering.”

Newtec is een nagelnieuw bedrijf dat ontstaan is uit de schoot van CKS in Dilsen-Stokkem. Hun core-business is het onderhouden en op punt stellen van PV-installaties. “Heel wat installateurs van zonnepanelen bestaan niet meer of hebben hun activiteiten verlegd naar andere domeinen,” zeggen Lode Colson, zaakvoerder van het nieuwe bedrijf, en directeur Dirk Trippaers. “Ze schenken dan ook geen of te weinig aandacht aan het onderhoud van de door hun geplaatste panelen. Nochtans is dat heel belangrijk als je lang wilt genieten van je installatie en meer nog, wanneer je er voortdurend het hoogste rendement uit wilt halen.”

M.M.: Wat houdt zo’n onderhoud precies in? Het kuisen van de panelen?
“Neen, daar zijn andere bedrijven voor die wij inschakelen indien dat nodig moest zijn. Wij focussen ons meer op het technische aspect. Eigenaars van zonnepanelen kunnen bij ons terecht voor een onderhoudscontract waarin we overeenkomen dat wij één of tweemaal per jaar, volgens de afspraken in het contract, de volledige installatie preventief controleren. Wij kijken of de panelen nog optimaal functioneren en of er geen problemen zijn met de omvormers. Dat zijn de twee meest kritische punten in een installatie. Wanneer deze niet werken zoals het hoort haal je nooit het maximum uit je investering.”

foto LM65 CKS_artikel - onderhoud pv-installaties_lowM.M.: Op zich is dat niets nieuw, er zijn wel meer firma’s die deze diensten aanbieden. Waar onderscheidt Newtec zich van de rest?
“Wij hebben een volledig nieuw systeem track & trace systeem ontwikkeld waarmee we elke installatie voortdurend en vanop afstand kunnen monitoren. Wanneer er ook maar iets scheelt aan een bepaald onderdeel, de omvormer bijvoorbeeld, krijgen wij automatisch een alarmsignaal. We maken meteen een afspraak met de klant en herstellen het mankement.”

M.M.: Hoe werkt het systeem dan concreet?
“De installaties van onze klanten worden aangesloten op het internet. Via een beveiligde website worden wij voortdurend op de hoogte gehouden van de situatie. Het is niet zo dat wij alle gegevens voortdurend moeten checken. Als een installatie rendement verliest worden wij daarvan automatisch op de hoogte gebracht en kunnen we het nodige doen.”

M.M.: Wie zijn jullie klanten? Zowel bedrijven als particulieren?
“Newtec heeft zich gespecialiseerd in het onderhoud en de controle van grotere installaties. Dat maakt dat onze doelgroep de ondernemingen zijn.”

Walter Briers