Sandra Gole: Goede financiële medewerkers zijn binnen de twee dagen aan het werk

Op de lijst van knelpuntberoepen is de functie van boekhouder al jaren een vaste waarde. Maar ook andere financiële profielen blijven erg goed in de markt liggen. Sandra Gole, division manager van Accountemps, ziet een aantal duidelijke redenen waarom steeds meer bedrijven ook op tijdelijke basis financiële specialisten of accountants inhuren. Als uitzendkantoor is Accountemps – een onderdeel van de Amerikaanse groep Robert Half International Inc. – gespecialiseerd in financiële en boekhoudkundige functies.

Limburg Manager: Welke bedrijven doen een beroep op tijdelijke financiële specialisten?
Sandra Gole: “Onze belangrijkste klanten zitten onder meer in de bouwsector, de logistiek en de ‘automotive’, maar we werken ook samen met heel wat accountantskantoren. Er komen ook nog steeds nieuwe klanten bij. In 2006 zijn we in Limburg met 30 procent gegroeid.”

Limburg Manager: Hoe verklaart u die sterke groei?
Sandra Gole: “Onze naambekendheid speelt zeker een rol. We werken ook erg proactief, een aanpak die bedrijven appreciëren. Daarnaast houden we een goed contact met ons uitgebreide netwerk. De financiële wereld is al bij al redelijk klein. Onze klanten maken bovendien vaak mond-tot-mondreclame voor ons.”

Limburg Manager: Wanneer doen bedrijven een beroep op Accountemps?
Sandra Gole, division manager van Accountemps: “Door de economische groei wint het financieel departement in veel bedrijven aan belang.”Sandra Gole: “Dat verschilt van opdracht tot opdracht: zwangerschap of ziekte van een werknemer bijvoorbeeld, tijdelijke werkvermeerdering door de implementatie van nieuwe software, of voor een specifieke audit. Dikwijls schakelt men een tijdelijke kracht in als het werk toeneemt, maar het bedrijf nog geen zekerheid heeft dat dit ook op langere termijn zal blijven duren. De laatste jaren is er bij veel bedrijven overigens een duidelijke trend naar ‘strategic staffing’. Men werkt met een minimum aan vast personeel en schakelt gespecialiseerde uitzendkrachten in voor tijdelijke pieken. In de logistieke sector heeft men zo regelmatig analisten nodig voor voorraadcontroles. Hoeveel transporten gebeuren er? Hoe vaak rijden vrachtwagens leeg? Hoeveel opslagruimte is er nodig? Dat soort analyses zijn vrij tijdsgebonden. Andere klanten hebben dan weer bepaalde producten die niet meer verkocht worden en willen hun voorraad afbouwen.”

Meer werk dankzij economische groei

Limburg Manager: Waarom zijn bepaalde financiële functies zo in trek? Ze zijn al een tijd een knelpuntberoep.
Sandra Gole: “We horen in het werkveld meer en meer goed nieuws. Het gaat beter met de economische groei en daardoor wint ook het financieel departement in veel bedrijven aan belang. Voor regularisaties, zoals IFRS en SOX, zijn bovendien meer interne controles en analyses nodig. De bedrijven verkopen terug meer. Kortom: er is gewoon meer werk in de backoffice. Het economische bewustzijn speelt eveneens een rol. En ook in de logistieke sector zien we een groeiend belang van efficiëntie en kostenbeheersing.”

Limburg Manager: Hoe groter de vraag, hoe moeilijker het wordt om de juiste kandidaten te vinden. Dat moet ook voor marktleider Accountemps een stevige uitdaging zijn?
Sandra Gole: “Inderdaad. We zoeken uiteraard via de bekende kanalen, zoals jobsites en dergelijke, maar kunnen vooral terugvallen op een uitgebreid netwerk van kandidaten met wie we intensief contact onderhouden. Wij hebben een goede samenwerking met verschillende gespecialiseerde opleidings instituten, organiseren seminaries voor uitzendkrachten en voorzien permanente training via e-learning. Dat maakt dat mensen graag met ons samenwerken. Ten slotte hebben we ook een goede reputatie. Ethiek komt op de eerste plaats, waarbij eerlijkheid en professionalisme altijd bovenaan staan. Al is en blijft het heel arbeidsintensief om goede kandidaten te vinden. De markt is erg krap. Iemand met een goed profiel is binnen de twee dagen aan het werk. Ook onze klanten moeten dus snel beslissen.”

Limburg Manager: Zitten de beste krachten niet allemaal in een vaste job?
Sandra Gole: “Niet noodzakelijk, want er kunnen ook redenen zijn waarom je van werk wilt veranderen. Je nieuwe job blijkt in de proefperiode bijvoorbeeld helemaal niet wat je beloofd werd. Of je bedrijf vertrekt naar het buitenland. Sommige mensen willen er ook gewoon even tussenuit en  komen daarna opnieuw op de arbeidsmarkt. Mensen met jaren ervaring die terug op de arbeidsmarkt terecht komen, hebben een grote toegevoegde waarde. En de bedrijven waarmee wij werken, maken graag gebruik van deze expertise. En dan zijn er nog de starters die op zoek zijn naar een eerste job. Wij begeleiden hen graag doorheen die eerste werkervaring. We zien tientallen kandidaten per week en kunnen dus goed inschatten waar iemand het best op zijn plaats is. Bij ons is het zoeken en matchen. We werken vooral proactief. In de zomer stellen we trouwens ook heel wat studenten te werk.”

“Voordelen zoals glijdende werkuren worden steeds meer gevraagd en geapprecieerd, ook door financiële en boekhoudkundige profielen.”

Limburg Manager: Ziet u bepaalde evoluties op de arbeidsmarkt?

Sandra Gole: “Bedrijven zijn zeker flexibeler geworden in hun beloningspakket. Zelf stellen we jaarlijks een salarisgids op en daaruit blijkt dat de lonen drie tot vijf procent zijn gestegen. Die stijging zit echter niet meer alleen in het brutoloon, maar hoe langer hoe meer in de extralegale voordelen. Ook KMO’s hechten steeds meer belang aan werksfeer, opleidingen, opvolging via tussentijdse evaluaties, glijdende uren, enzovoort. De ‘work/life-balance’ wordt bovendien steeds belangrijker. Dat is ook wat de uitzendkrachten vragen. Bedrijven die op deze trend weten in te spelen, zijn dan ook populair op de arbeidsmarkt. Voordelen zoals glijdende werkuren worden steeds meer gevraagd engeapprecieerd, ook door financiële en boekhoudkundige profielen. Uiteraard primeert de functie-inhoud, maar daarna spelen bijkomende voorwaarden en flexibiliteit een doorslaggevende rol.”
Info: tel.: 011-24 79 79, www.accountemps.be.

Luc Colla