SP Engineering – “Energie is een perfecte investering”

De wereld van de zonne-energie is nog altijd hot. Dat ervaart Peter Smits nog dagelijks bij SP Engineering, het bedrijf dat hij 9 jaar geleden startte. “Toen had ik al een lange weg afgelegd in de wereld van de alternatieve energie. En met die bagage wilde ik op eigen benen staan.”

Vandaag is SP Engineering geen kleintje meer. Het Neerpeltse bedrijf, met zustervestiging in Nederland, stelt 16 personeelsleden te werk. “Allemaal zonnekloppers. Letterlijk dan toch,” lacht Peter Smits die van de zoektocht naar nieuwe, modernere maar vooral efficiëntere systemen zijn doel gemaakt heeft. “Bij SP Engineering spelen wij altijd kort op de bal. Bij ons vind je de nieuwste technieken, op maat van wie met ons in zee gaat. Momenteel is 80% van ons cliënteel nog particulier tegenover 20% bedrijven. Op financieel vlak is de balans dan weer in evenwicht maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de projecten bij bedrijven van een andere grootte zijn.”

Smits benadrukt dat de investering in systemen voor zonne-energie voor bedrijven heel aantrekkelijk blijven. “De investering kan volledig fiscaal ingebracht worden en dan heb je ook nog eens het rendement. Heel wat bedrijven hebben die boodschap intussen begrepen want het verschil in de portemonnee is tastbaar,” vertelt Smits die naast systemen voor zonne-energie ook andere vormen van alternatieve energie aanbiedt. “Windenergie is een ondergewaardeerd segment maar voor de businessklanten zijn de windmolens een heel erg interessante investering. Trouwens, wie met ons in zee gaat, wordt volledig gescreend. Op die manier ligt er een voorstel op maat op tafel.”

Om de kwaliteit van de installaties te verzekeren, produceert SP Engineering bepaalde onderdelen zelf. “De draagconstructies van de zonnepanelen bijvoorbeeld. Op die manier vormen ze een esthetisch verantwoord geheel. Het oog wil ook wat, hé.” Onlangs zette het Noord-Limburgse bedrijf ook de eerste stappen op weg naar de servicestations voor elektrische wagens. “Laadpalen vind je binnenkort op heel wat plaatsen maar wij koppelen die dan met systemen voor alternatieve energie. Op die manier sluit de cirkel en kan je spreken van een volledig milieuvriendelijk proces.” Het combineren van systemen en het zoeken naar een pakket aan maatregelen is volgens de bedrijfsleider de uitdaging voor de toekomst. “Bedrijven zullen niet langer alleen zonnepanelen of een windmolen plaatsen, wij bieden een waaier aan energiebesparende maatregelen aan. Samen met onze klant brengen wij de behoeften en de mogelijkheden in kaart.”

Peerderbaan 207, 3910 Neerpelt
Tel.: 011-73 34 90, www.sp-engineering.be