Topkok Luc Bellings helpt noodlijdende collega’s op tv

Topkok Luc Bellings“Ik heb nu eenmaal een rotkarakter”

Sterrenkok Luc Bellings hielp in augustus en september in het  TM-programma Chef in Nood minder fortuinlijke collega’s. De opnames gebeurden tijdens de verlofperiode en op sluitingsdagen, zodat de trouwe klanten van Aan Tafel bij Luc Bellings hun geliefkoosd restaurant konden blijven bezoeken. Luc Bellings blikt terug.

Limburg Manager: Waarom is de keuze op u gevallen?
Luc Bellings: “Het productiehuis had een bullebak nodig! Ze zochten een rotzak, iemand met een slecht karakter. De oplossing lag dus voor de hand: Luc Bellings. Alle gekheid op een stokje: ze zochten op de eerste plaats een chef met pit. Blijkbaar voldeed ik ook aan de tweede voorwaarde. Ik heb overigens niet onmiddellijk ‘ja’ gezegd. Ik heb eerst goed geluisterd naar de plannen en daarna mijn financiële eisen gesteld. Van de programmamakers heb ik daarna een tijdje niets meer gehoord, maar uiteindelijk doken ze weer op en gingen ze akkoord met mijn voorwaarden. Daarna raakte de zaak snel in kannen en kruiken. Het productiehuis legde de format voor aan VTM, die enthousiast toehapte.”
Limburg Manager: Waarschijnlijk was het voor u een koud kunstje om aan zo’n programma mee te werken?
Luc Bellings: “Integendeel, het was een bikkelhard programma dat het leven toont zoals het is. Je moet omgaan met mensen wiens zaken vierkant draaien. Die mensen vertonen bovendien niet allemaal in dezelfde mate de bereidheid om te luisteren. Hun moraal en hun motivatie zijn laag, financieel staat het water hen tot aan de lippen. Dat gaf de nodige spanningen. Regelmatig botste dat wel eens. Het was dus zeker geen makkie, dat misverstand wil ik alleszins uit de weg ruimen.”
Limburg Manager: Heeft uw zaak eronder geleden?
Luc Bellings: “Nee, aangezien ik mijn vrije tijd er aan heb opgeofferd. Ikzelf, of liever mijn conditie, heeft
wel enige schade opgelopen. Ik ben namelijk een fervent sporter en van sporten is in de opnameperiodes niet veel in huis gekomen. Logisch gevolg: ik ben een aantal kilo’s bijgekomen en die moeten er weer vanaf.”
Limburg Manager: Onlangs is uw collega Tony Robyns overleden.
Luc Bellings: “Ik was vanzelfsprekend erg aangeslagen. De dood van Tony toont overduidelijk de stress waar een topkok aan wordt blootgesteld. Het halen van één of meer Michelin-sterren en het behoud daarvan is een zenuwslopende aangelegenheid. Niet iedereen kan even goed met die stress omgaan. Ik zal Tony in ieder geval missen.”

Jos Sterk