Van Maercke – building contractors – Aandacht voor duurzaamheid resulteert in golf industriële projecten in beton

Beton een grijs en saai imago? Absoluut niet! Beton is een van de oudste, meest gebruikte én bovendien duurzame bouwmaterialen. De ontwerpmogelijkheden zijn bijna eindeloos. Daarom kiezen steeds meer architecten voor betonconstructies. Een positieve tendens die zich laat voelen bij Van Maercke – weet Geert Evers, directeur van Divisie Oost-België.

Geert Evers: “Beton wordt als esthetisch bouwelement steeds meer herontdekt door ontwerpers en toegepast in diverse projecten.”

De Oost-Vlaamse industriebouwer Van Maercke is bekend voor zijn geprefabriceerde betonnen bouwwerken. Ruim een jaar na de opstart van de vestiging in Opglabbeek verovert het bedrijf steeds meer terrein op de Limburgse, Antwerpse en Luikse markt en zelfs in Groothertogdom Luxemburg. “Ondanks het feit dat deze regio altijd al een voorkeur had voor stalen constructies hebben we ondertussen toch al een aantal mooie projecten gerealiseerd en er zitten alweer een aantal grote werven in de orderportefeuille.”

Beton? Niets dan voordelen!
De opmerkelijke switch die ontwerpers maken van staal naar beton is te wijten aan de voordelen. En dat zijn er nogal wat … “Naast de brandwerende eigenschappen van beton, zijn het economisch en ecologisch aspect opmerkelijke winstpunten. Betonconstructies kunnen snel, flexibel en op maat worden opgetrokken. Beton accumuleert warmte waardoor een gebouw koel aanvoelt in de zomer en aangenaam warm in de winter. Dat heeft een positief effect op het werkklimaat én de energienota. Er is haast geen bouwmateriaal dat zo goed geluid isoleert als beton. Bovendien is het materiaal robuust en onderhoudsarm, zodat het langer meegaat en een uitstekende bescherming vormt tegen inbraak. Een ander belangrijk pluspunt is de ongekende ontwerpvrijheid. Met de moderne productieprocedés zijn veel meer toepassingen mogelijk. Beton wordt als esthetisch en ecologisch verantwoord bouwelement dan ook steeds meer herontdekt door ontwerpers en toegepast in diverse projecten.”

Van Maercke maakt deel uit van de bedrijvengroep PST (Profile Steel Technology)
Die omvat: vijf aannemingsbedrijven (Van Maercke in Kluisbergen en Opglabbeek, Furnibo, VMCI en Concrex) drie productiebedrijven (Decomo, Structo Brugge en Kluisbergen) een logistiek bedrijf (STV Trans)
Daarmee kan de bouw vanaf de eerste schets tot en met sleutelklare oplevering verzorgd worden. Hoewel de productie van de bouwonderdelen gebeurt bij zusterondernemingen, kan Van Maercke Opglabbeek in ruime mate onafhankelijk opereren. Een samenwerking met goede partners in de omgeving behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden.