Vanaken Energietechnieken – “De enige constante is verandering”

Vanaken Energietechnieken kende de afgelopen drie jaar een enorme groei. “Van drie – mezelf incluis – gingen we in een sneltempo naar 12 medewerkers,” vertelt zaakvoerder Jos Vanaken. “We halen opdrachten binnen voor industrie en projectontwikkeling waarvan ik vroeger enkel kon dromen. Dit smaakt naar nog veel meer,” aldus de ambitieuze zaakvoerder die stilaan droomt van een verhuis naar een grotere vestiging.

Sabine Verrydt en Jos Vanaken.

Al sinds 1971 kent Bree en omstreken Vanaken als een betrouwbaar verwarmingsbedrijf. Onder impuls van zoon Jos – de huidige zaakvoerder die in 1998 in de zaak kwam – breidden de activiteiten verder uit en trekt Vanaken Energietechnieken voluit de kaart van de energiezuinige technieken. “Naast de traditionele steeds zuinigere systemen in verwarming, sanitair, ventilatie en airconditioning, geloof ik rotsvast in de toekomst van alternatieve energiebronnen. Fotovoltaïsche cellen, zonneboilers en warmtepompen bewezen al ruimschoots hun waarde. Ik zie binnen enkele jaren een grote toekomst voor warmtekrachtkoppelingen op microniveau. Als lid van de raad van beheer van het Wetenschappelijk Technisch Comité van de Bouw (WTCB) en bestuurslid van de Bouwunie Installateurs Limburg weet ik zeer goed welke ontwikkelingen we op dit vlak mogen verwachten. Innovatieve technieken fascineren me ook persoonlijk. Daardoor zijn we als bedrijf steeds mee met de meest recente technieken.”

Snelle groei

Niet alleen de technologie evolueert snel. Ook Vanaken Energietechnieken zelf onderging de afgelopen jaren enorme veranderingen. “Op drie jaar tijd groeiden we van drie naar 12 medewerkers,” legt Jos Vanaken uit. De bedrijfsleider houdt van de zegswijze ‘de enige constante is de verandering’. “Het aanwerven van de juiste vakspecialisten vormde de trigger voor onze groeispurt,” verklaart hij het succes. “Als perfectionist die graag zelf alles in eigen handen houdt, heb ik gaandeweg geleerd te delegeren. Dit geeft het bedrijf ademruimte om door te groeien, terwijl ikzelf de touwtjes in handen hou en kan vooruitdenken. Ik vorm nu een prima tandem met mijn vrouw Sabine Verrydt, die managing partner is. Als licentiate Economie en marketingdocent benadert zij het bedrijf vanuit een heel ander perspectief.”

Gevarieerd orderboekje

De bedrijfsgroei vertaalt zich ook in een meer gevarieerd orderboekje. “Terwijl we vroeger vooral op de particuliere markt mikten, halen we nu – zonder de particulieren te verwaarlozen – tal van opdrachten binnen voor industriële klanten en projectontwikkelaars. Zo vernieuwen we voor Tentenbedrijf Group Veldeman de verwarmingsinstallatie in een bedrijfshal. Een ander project omvat de renovatie van de verwarming, de ventilatie en het sanitair in een woonwijk van 78 huizen. Verschillende interieurarchitecten werken uitsluitend met ons samen voor grote en kleine renovaties.” Ondanks de groei blijft Limburg het prioritaire actiegebied. “Hier zit nog voldoende werk,” gelooft Jos Vanaken in de toekomst van zijn provincie.

Professionalisme

Professionalisme – zowel naar de klanten als voor de eigen medewerkers – vormt binnen Vanaken Energietechnieken het orderwoord. “We doen er alles aan een aantrekkelijke werkgever te zijn voor het personeel. Mensen zijn fier om bij ons te werken, wat ook afstraalt op de klanten. Naast het afleveren van prima kwaliteit op de werf, betekent professionalisme voor mij ook een aantrekkelijke huisstijl. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in gepersonaliseerde modieuze bedrijfskledij,” vertelt Sabine. Haar echtgenoot vult aan: “Altijd bereikbaar zijn. Vanaf het eerste contact meteen de juiste hulp bieden en concrete afspraken maken. Doen wat je zegt, en zeggen wat je doet. Woord houden. Een snelle en correcte naservice. Mensen kijken daar soms raar van op, ze zijn dit niet altijd gewoon. Voor ons behoort dit gewoon tot de elementaire beleefdheid.”

Maaseikerbaan 61, 3960 Bree
Tel.: 089-86 34 41, Gsm: 0477-42 35 71
welkom@vanaken-bvba.be, www.vanaken-bvba.be