Vandervelden Algemene Bosbouw – “Van boom tot stroom”

Bosonderhoud, bosbeheer en ontbossingen. Vandervelden Algemene Bosbouw uit Hamont-Achel voert in heel België en Nederland een brede waaier aan boswerkzaamheden uit. “We houden de volledige keten in eigen handen,” stelt zaakvoerder Paul Vandervelden. “We verchippen het groenmateriaal ter plaatse zodat dit nog kan dienen als biobrandstof.”

foto LM59-168_vandervelden-33_lowAl van kindsbeen af vertoeven de broers Paul en Gerard Vandervelden veel in het bos. “Vroeger moesten we als kind met vader mee om met het paard kaphout uit het bos te slepen, later ben ik met Gerard nog houtkapper geweest in opdracht van een papierfabriek. Toen eind jaren ‘90 de mechanisatie in de bosexploitatie sterk opkwam, verlegden wij met het bedrijf onze focus naar het bosbeheer.”

004_lowEigen chippers
Inmiddels beschikt Vandervelden Algemene Bosbouw over een team van dertig medewerkers en een indrukwekkend machinepark. Dagelijks rijden deze in ploegen van 2 à 3 medewerkers naar een tiental werven. Op vlak van bosbeheer gaan we weinig uitdagingen uit de weg. Voor vele opdrachten combineren we manueel werk met een verdere machinale verwerking. Zo beschikken we over eigen chippers en shredders om ter plaatse het groenafval te verwerken tot biobrandstoffen. De opbrengsten hiervan verwerken we in de prijsoffertes voor onze opdrachtgevers. In deze totaalservice schuilt onze grote kracht.” Ook derden kunnen Vandervelden Algemene Bosbouw inschakelen voor de verwerking van groenmateriaal ter plaatse en de verdere afvoer naar biocentrales.

rups 270-2_lowBrede waaier aan opdrachten
Vandervelden Algemeen Bosbeheer werkt vooral voor bosgroepen, lokale en provinciale overheden, wegenbouwers, bouwbedrijven, staatsbosbeheer en natuurinstanties. “De inhoud van de opdrachten varieert: uitdunnen van een bos, snoeien van bosdreven, bestrijding van Amerikaanse eik of vogelkers, het ontbossen van een perceel om een terrein bouwrijp te maken, het uitvoeren van snoeiwerken op grote hoogte, het onderhouden van poelen en vijvers, plagwerk in natuurgebieden, het verwijderen en afvoeren van stronken,… Voor alles wat er in een bos of met bomen moet gebeuren, kan men op ons rekenen.”

Veiligheid primeert
Werken uitvoeren in een bos is niet zonder risico. “Veiligheid is voor ons dé prioriteit. Elke medewerker behaalde een VCA-certificaat. Ook ons modern machinepark en het goede onderhoud dragen bij tot een veilige werkomgeving.”

van der velden in kleurMiddenweg 13 – 3930 Hamont-Achel – T 011 64 86 33 – vandervelden.bos@virusfree.bewww.vandervelden-bos.be