Verloren data zijn niet altijd verloren…

Zelden zie je mensen met meer ontgoocheling dan wanneer hun computer onherstelbaar crasht, hij door brand wordt beschadigd of in het water is gevallen… Of stel je voor dat de geheugenkaart met je trouwfoto’s naar de vaantjes gaat? De firma IBAS, een dochteronderneming van de anti-virusbeschermer Norman, weet in zo’n situaties vaak raad. “Dankzij zeer gespecialiseerde apparatuur kunnen wij de totaal verloren gewaande data meestal nog recupereren,” zegt Jean Loyens, Country Manager van Norman en IBAS.

Jean Loyens, Country Manager van Norman en IBAS: “Wij kunnen perfect nagaan wie bepaalde documenten gewijzigd heeft, en zo ja, wanneer.”De firma Norman is wereldwijd vermaard als leverancier van software tegen virussen, spam en andere ongewenste PC-indringers, zoals op basis van de vingerafdruk biometrisch beveiligde memory-sticks. Veel minder bekend, maar minstens even spectaculair zijn de activiteiten van IBAS, een dochterfirma van Norman, die al 26 jaar geleden werd opgericht in Scandinavië. “In ons zeer gesofisticeerd labo kunnen we data van computers en andere digitale gegevensdragers terugvinden die anderen totaal  verloren achten,” zegt Jean Loyens. “Wij slagen er bijvoorbeeld in om gegevens te recupereren van computers die drie weken op de bodem van de zee hebben gelegen of die door een brand bijna volledig zijn vernield. Ik sta soms zelf nog versteld van wat onze experts allemaal kunnen terugvinden op desktop computers, notebooks, handhelds, enzovoort.”

Opsporing verzocht

“Wij slagen er in om gegevens te recupereren van computers die drie weken op de bodem van de zee hebben gelegen of die door een brand bijna volledig zijn vernield.”IBAS hanteert vergelijkbare technieken om computerfraude op te sporen. Jean Loyens: “Wij kunnen bijvoorbeeld perfect nagaan wie bepaalde documenten gewijzigd heeft, en zo ja, wanneer. Ontslagen medewerkers kunnen geheime gegevens meegraaien, malafide boekhouders leiden geldstromen af naar eigen rekeningen of louche vertegenwoordigers passen offertes aan in hun voordeel… Om van testamenten nog maar te zwijgen! Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar als je zoiets vermoedt, kan je het best een specialist bij de hand nemen!” Aan de andere kant specialiseert IBAS zich ook als ‘digitale papierversnipperaar’. “We denken allemaal dat we zelf vertrouwelijke gegevens voorgoed van de computer kunnen wissen, maar voor échte vakmensen is het dikwijls een koud kunstje om ze toch terug te toveren. Daarom hebben wij technieken ontwikkeld (ExpertEraser) die gevoelige digitale informatie – gegarandeerd – voorgoed kunnen laten verdwijnen… Een hele geruststelling voor onze klanten,” besluit Jean Loyens.
Meer informatie: belgium@norman.nl, www.ibas.be, datarecovery@norman.nl,
www.norman-datarecovery.nl of telefonisch op 0475/31.71.83 en 089/24.37.04.

K.M.