Warsco Units – Hedendaagse bouwkwaliteit: goedkoper, flexibeler en sneller

Warsco Units startte in de jaren 70 met de productie van werfunits voor de bouw. Vandaag geldt het bedrijf met nagelnieuwe hoofdzetel in Genk als referentie, maar niet alleen bij aannemers. Je vindt de units overal terug. Van comfortabele onderkomens in scholen, rusthuizen en verzorgingsinstellingen tot tijdelijke inrichtingen op bruiloften, recepties en bouwwerven. Alles kan!

Sinds de eigenlijke oprichting van de nv Warsco Units in 1987 is het bedrijf constant gegroeid. Vandaag noteert Warsco Units met 80 werknemers een zakencijfer van 16 miljoen euro. “We produceren op onze site in Zutendaal 1000 tot 1200 units per jaar,” vertelt gedelegeerd bestuurder Marc Warson. “Daarnaast verhuren we nog 2500 units vanuit het nieuwe bedrijfsterrein in Genk. Die activiteit is goed voor een vierde van onze omzet. Huren is heel interessant voor wie tijdelijk behoefte heeft aan units, voor een bouwwerf, feest of tijdelijk onderkomen. Voor langere periodes, vanaf drie jaar, is kopen de interessantste optie.”

Transport in eigen beheer
Samen met het filiaal in Nederland belevert Warsco Units heel de Benelux en een stukje van Frankrijk en Duitsland. In Zutendaal beschikt het bedrijf over 4,5 ha, uitsluitend voor productie. “Alle andere activiteiten hebben we naar de nieuwe hoofdzetel in Genk verhuisd. In de hal verzorgen we onderhoud en herstellingen en beschikken we over een wasstraat om units na gebruik proper te maken. Het terrein biedt plaats voor de stockage van meer dan 3000 units. Ook onze vloot – zes kraanwagens, zeven vrachtwagens, acht servicewagens, twee trekkers – is hier ondergebracht. We houden het transport zelf in handen. Dat maakt ons flexibeler, sneller en laat toe om alles beter te plannen. Het materieel is afgestemd op onze noden. Met op maat gemaakte diepbed-trailers kunnen we units met binnenhoogtes tot 3,40 m zonder problemen bij de klant afleveren.”

Energiezuinig en ecologisch
Dankzij die toegewijde aandacht voor details groeiden de units uit tot volwaardige bouwoplossingen. “Ons nieuwe kantoorgebouw laat zien dat je met units een energiezuinig, ecologisch gebouw kunt realiseren, uitgerust met alle moderne technologie. Dankzij doorgedreven isolatie en vooruitstrevende technieken, zoals een PV-installatie en een warmtepomp op aardwarmte, scoort ons gebouw een zeer laag E-peil. De ventilatie sturen we aan met CO2-meters en met buitenzonwering vermijden we oververhitting. We recupereren ook al het regenwater. Dakwater bufferen we onmiddellijk in zes reservoirs van samen 120.000 liter. Het terreinwater gaat eerst naar een rietveld voor filtering. We gebruiken regenwater voor allerlei bedrijfsprocessen. Om één unit te wassen, bijvoorbeeld, heb je 1500 liter water nodig.”

Modulair bouwsysteem
Warsco Units levert de kwaliteit die mensen vandaag verwachten. “Maar onze units zijn wel goedkoper en herbruikbaar op een andere locatie,” vertelt Marc Warson. “Bovendien gaat het om een bijzonder snel en modulair bouwsysteem. Je begint met één unit en kan nadien altijd aansluitende units bijplaatsen, voor de meest uiteenlopende doeleinden. Als extra kantoorruimte of uitvalsbasis voor een werfopzichter, maar evengoed als productielijn in de industrie. Ford Genk maakt bijvoorbeeld gebruik van onze units. Het probleem is dat mensen units soms nog als minderwaardig beschouwen. Maar de vele referenties bewijzen het tegendeel. Scholen, rusthuizen, kindercrèches: ze horen allemaal tot ons klantenbestand. Niet verwonderlijk in een land als België, waar de administratieve rompslomp voor enorme vertragingen zorgt. Maar als je echt behoefte hebt aan een nieuw gebouw, moet je wel actie ondernemen. En dan zijn onze units perfect. Kijk naar de meer dan 200 klassen die we leverden enkel voor het Gemeenschapsonderwijs, waarin duizenden leerlingen al jaren een kwaliteitsvol onderdak vinden. Soms is er wat weerstand om over te stappen naar units, maar eens ze er staan, is iedereen meer dan tevreden.”

Slingerweg 20 – 3600 Genk – T 089 86 96 60
verkoop@warsco.be – www.warsco.be