Zolderse Dakwerken Ponet – “Huidige locatie barst uit zijn voegen”

De vijftig medewerkers van Zolderse Dakwerken kijken reikhalzend uit naar de verhuis naar hun gloednieuwe vestiging in Lummen. Eind dit jaar is het zover. “Na de onafgebroken groei van de afgelopen jaren barst onze huidige locatie in Zolder uit zijn voegen,” vertelt zaakvoerster Hilde Smets. Ook voor de verdere toekomst blijft Zolderse Dakwerken ambitieus: “Om onze klanten aan de overzijde van de taalgrens nog beter te bedienen, plannen we een volwaardige vestiging in Wallonië.”

Zolderse Dakwerken – onder leiding van moeder Hilde Smets en zoon Kristoff Wienen – legde de afgelopen jaren een bijzonder fraai parcours af. Het bedrijf, actief sinds 1984, specialiseerde zich in alle soorten bedekkingen voor hellende en platte daken. “Daarbij gaan we vernieuwingen niet uit de weg,” vertelt Hilde Smets. “Een mooi voorbeeld daarvan zijn de groendaken. We namen een specialist in dienst die zich hierop voltijds toelegt. Slechts weinig bedrijven hebben deze doorgedreven kennis in huis. Een groendak vraagt een correcte plaatsing met kwaliteitsmaterialen of de bouwheer loopt grote risico’s. Wanneer het systeem dichtslibt, blijft het water staan en stijgt het gewicht. In extreme gevallen komt de stabiliteit van de constructie in gevaar.” Met een oppervlakte van 11.000 m² in één dakvlak, realiseerde Zolderse Dakwerken op de gebouwen van Photovoltech in Tienen het grootste extensieve groendak in België.

Voordelen groendak

De aanleg van groendaken kende de afgelopen jaren een forse groei. “Naast grotere bedrijfs- en kantoorgebouwen kiezen ook particulieren steeds meer voor een groendak. Dankzij de gulle overheidssubsidies is een groendak al vanaf 75m² uitermate rendabel.” Een groendak kent vele voordelen. “De levensduur van het dak verdubbelt omdat schadelijke zonnestralen worden tegengehouden. Verder fungeert een groendak als natuurlijke airco en vormt het een buffer voor de afvoer van regenwater. Bovendien creëer je er een extra stukje natuur mee.” Groendaken zijn niet de enige milieuvriendelijke dakbedekking waarmee Zolderse Dakwerken werkt. “Ook CO2-absorberende of witreflecterende dakbedekkingen behoren tot de mogelijkheden.”

Mix van groot en klein

De realisatie van grote projecten en de invoering van nieuwe technieken, betekent allerminst dat Zolderse Dakwerken ‘de kleintjes’ uit het oog verliest. “Absoluut niet, een gezonde mix van grote en kleine projecten vormt de beste garantie op verdere groei,” stelt Hilde Smets. “Daarvoor zoeken we trouwens voortdurend naar nieuwe werkkrachten. Als het moet leiden we onze werfmedewerkers vanaf nul op, enkel de werklust moet er zijn.”

Gildenstraat 30, 3550 Heusden-Zolder
Tel.: 011- 45 03 80, Fax: 011- 45 03 89
info@zdp.be, www.zdp.be