Zomerschool voor informatica-bachelors

IT-Omni dicht kloof tussen hogeschool en praktijk

Voor de vierde maal op rij slaan hogeschool Xios, IT-bedrijven én de VDAB de handen in elkaar om afgestudeerde informatici een intensieve aanvullende .NET-opleiding aan te bieden. Deze Summerschool dicht daarmee de kloof tussen de schoolse en de praktijkkennis binnen een professionele softwareomgeving. “Zowel de studenten als de participerende bedrijven hebben alle baat bij deze opleiding omdat het nieuwe, onderlegde informatici oplevert mét praktijkgerichte ervaring,” zegt Jos Polleunis, initiatiefnemer van de Summerschool en ICT-manager van de groep Aveve en gedelegeerd bestuurder van IT-Omni.

Jos Polleunis: Jos Polleunis, initiatiefnemer van de Summerschool: “Praktijkervaring die studenten anders pas opdoen na enkele jaren, krijgen ze nu gecomprimeerd.”Het belang van de instroom van nieuwe, jonge informatici is al langer een aandachtspunt voor heel wat bedrijven. Toch blijkt er nog altijd een kloof te bestaan tussen wat de informatici leren op school en het werkveld. Of zoals Jos Polleunis het ziet: “Jonge en ambitieuze informatici willen graag hun kennis aanscherpen met behulp van een praktijkgerichte opleiding. Door zich in te schrijven voor de Summerschool krijgen ze op één maand tijd een intensieve bijkomende opleiding. Praktijkervaring die ze anders pas  opdoen na enkele jaren, krijgen ze nu gecomprimeerd. Dat maakt dat ze veel gerichter en gespecialiseerder een carrière kunnen uitbouwen bij tal van bedrijven die dit initiatief mee ondersteunen.” Dat deze Summerschool succes heeft, blijkt ook uit de 45-tal afgestudeerden die uitkwamen uit de drie vorige edities. “En in augustus begint er alweer een nieuwe lichting Xios-hogeschoolstudenten aan deze intensieve  specialisatietraining in onder meer MS.Net.”

Uniek samenwerkingsproject

Deze Summerschool@XIOS is een uniek samenwerkingsproject tussen de Limburgse hogeschool, de VDAB en tal van bedrijven uit de IT-sector. Naast IT-Omni – dat de zomerschoolstudenten een individueel beroepsopleidingscontract en een loon geeft – ondersteunen ook Helios-IT, Sylis, Ordina, Microsoft, Belgacom en Leaseplan het initiatief. “De studenten krijgen ook allemaal een auto ter beschikking en worden echt klaargestoomd voor de professionele markt. Dat is een extra motivatie om zich verder te verdiepen in Microsoft-materie. Bovendien komen tal van vakspecialisten hen onderrichten, gaande van IT-prognoses die bij Belgacom worden vooropgesteld tot presentatie- en persoonlijkheidstraining,”  aldus Jos Polleunis.

IT-Omni

Kweekvijver voor bedrijven

Doordat de academische wereld én de ITbedrijven op deze unieke manier de handen in elkaar slaan, bouwen de cursisten bewust een carrière uit door zich op het werkveld te ontplooien. Een bedrijf als Helios-IT bouwt verder op de  schoolse kennis van de cursisten, specifiek in bedrijfssoftware Navision, terwijl IT-Omni-docenten, ondersteund door Belgacom, .NET-toepassingen toelichten op een praktijkgerichte manier. “Deze Summerschool is voor de studenten met andere woorden dé springplank naar een baan, maar het is vooral ook een ideale kweekvijver voor de participerende bedrijven,” besluit Jos Polleunis die vastbesloten is om het Summerschool-iniatief in de  toekomst nog verder uit te bouwen. Meer informatie over deelnemen aan de Summerschool@XIOS als student of als participerend bedrijf, vindt u op www.itomni.be en www.xios.be.

Christophe De Schauvre