Zweko

Internationale spitstechnologie in beschermende coatings

Zweko in Bocholt ontwikkelt en produceert hoogwaardige kunststoffen met beschermende coatings. Zaakvoerder Rik Hegge leidde zijn bedrijf naar een toonaangevende positie in de internationale nichemarkt van vizieren voor helmen, maar hun innovatieve technieken worden door steeds meer industriële bedrijven naar waarde geschat, ook in andere takken van de industrie.Zaakvoerder Rik Hegge van Zweko heeft ruim 20 jaar ervaring in de bewerking van kunststoffen met beschermende coatings. “Mijn vader startte dit bedrijf in 1989 op in Kaulille met zes mensen en ik was vanaf het begin intensief betrokken bij de onderneming. Hiervoor hadden we allebei uitgebreid kennis gemaakt met kunststoffen bij Fisher-Price Belgium. Sinds 1999 zijn we gevestigd in Bocholt en in 2004 heb ik de zaak overgenomen.” 

Internationale speler
Het bedrijf specialiseerde zich in de productie van vizieren voor helmen. Via een vernieuwend procédé krijgen de benodigde transparante kunststoffen een krasbestendige beschermlaag en/of antidamp coating. Wereldwijd worden Zweko vizieren gebruikt door de brandweer, oproerpolitie en het leger. Hun product groeide zelfs in een mum van tijd uit tot de standaard binnen de gemotoriseerde sporten. Hegge: “Ruim 95% van de omzet verdwijnt naar het buitenland. Zowel de wedstrijdsport als de vrijetijdsliefhebber kennen onze producten. Bijna alle toppers in de Formule 1, zoals de zevenvoudig wereldkampioen, gebruiken ze.”
Ook als arbeidsveiligheid en -bescherming ter sprake komt, bewijst Zweko uitstekende diensten, zoals bij veiligheidschermen en -maskers. Door de razendsnelle internationale expansie van het bedrijf, werd Zweko zelfs in 2001 genomineerd voor de prijs van ‘Ondernemer van het jaar’ in België.
Rik Hegge.
Innovatie technologieën en nieuwe markten
Om hun leidende positie in de tak van de industrie te behouden, investeert Zweko volop in innovatieve technologieën en nieuwe toepassingen van bestaande technologieën. “We werken samen met onderzoeksinstellingen en topinstituten zoals Universiteit Hasselt, Universiteit Gent, Flanders Drive, Imec (een wereldvermaard onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor micro-electronica) en VLAO (Vlaams Agentschap voor Ondernemen). We zoeken voortdurend naar betere coatings en technologieën en hun toepassing. Daarnaast proberen we door middel van doorgedreven productontwikkeling bij kunststoffabrikanten onze vizieren nog lichter en veiliger te maken.”
Betrouwbare partner
Deze aanpak heeft succes. “We denken mee met onze opdrachtgevers. Zij zien ons daarom niet als een gewone leverancier, maar vaak als een betrouwbare partner. Op steeds meer terreinen wordt glas vervangen door transparante kunststoffen: cockpits van vliegtuigen en helikopters, garagepoorten, autoruiten en krasvaste displays van betaalterminals zijn enkele voorbeelden. De gevolgen van de economische malaise blijven beperkt en het lijkt erop dat we in 2010 op een goed jaar afstevenen,” besluit Hegge.
Goolderheideweg 11
3950 Bocholt
Tel.: 089-46 93 30
Fax: 089-46 93 35