Alsico – Dé referentie in werkkledij

Confectie van bedrijfskleding is al meer dan 70 jaar de uitgesproken specialisatie van Alsico. Deze ‘faminational’ uit Ronse slaagde er de voorbije decennia in een mooi klantenportfolio in binnen- en buitenland op te bouwen. Alsico doet dit met het volste respect voor duurzaam ondernemen en sociale waarden. Het is dus allerminst toeval dat uitgerekend Alsico werd uitgeroepen tot Voka-ambassadeur Vlaamse Ardennen voor 2013.

Gunter Meessens.
Gunter Meessens.

De naam Alsico refereert naar de namen van de stichters (Aelvoet en Siau) en de corebusiness (confectie). Na de oprichting in 1934, door de heer en mevrouw Aelvoet, nam de tweede generatie in 1947 de fakkel over. Sinds 1982 staat de derde generatie aan het roer en momenteel worden ook hun familiale opvolgers klaargestoomd voor de machtsoverdracht. De continuïteit is dus opnieuw voor jaren verzekerd. Alsico NV, gevestigd in Ronse, maakt deel uit van de holding die met 4000 medewerkers een omzet van 170 miljoen euro draait. De 126 personeelsleden van Alsico NV nemen daarvan 34 miljoen euro voor hun rekening.

Sociale waarden
“Dit bedrijf is een uitstekend voorbeeld van een ‘faminational’,” getuigt managing director Gunter Meessens. “Enerzijds is dit een modern familiaal bedrijf, waarbij de familiale aandeelhouders een grote betrokkenheid etaleren, met het volste respect voor de sterke autonomie van de diverse afdelingen. Dat familiale karakter weerspiegelt zich ook in de sociale waarden die wij hoog in het vaandel dragen. Zo omvat onze HR-strategie onder meer een mooi uitgebouwd actieplan voor medewerkers ouder dan 45,
trekken we werknemers aan uit alle bevolkingsgroepen en streven we naar een gezond evenwicht tussen werk, gezin en gezondheid.” Alsico NV is internationaal actief, met het accent op de Benelux-markt en Duitsland. De Alsicogroep heeft, met een aanwezigheid in 30 landen, een veel uitgestrekter actieradius.

foto Alsico 008_lowSterke klantgerichtheid
Binnen deze gezonde organisatie, staat de klant centraal. “Wij bieden onze klanten kwalitatieve bedrijfskleding in een uitmuntende uitvoering, aan marktconforme prijzen en geleverd binnen een aanvaardbare termijn. De productie gebeurt bovendien op een milieubewuste manier. Tot ons cliënteel behoren distributeurs, wasserijen, linnenverhuurbedrijven en rechtstreekse industriële klanten.” De klanten kunnen worden opgedeeld in drie productgroepen: care (ziekenhuizen, woon- en zorgcentra), image+ (catering & retail) en industrie. Zij kunnen kiezen tussen uitgebreide bestaande collecties, die doorgaans snel leverbaar zijn, en maatoplossingen.
Gunter Meessens: “Bedrijfskleding is een aspect waar onze klanten terecht veel belang aan hechten. Per slot van reken-ing draagt dit sterk bij tot het imago van hun onderneming. Onze sterkte bestaat erin de projectmarkt te bedienen met verfijnd maatwerk, dat doorgaans ontspruit uit onze bestaande collecties. Zelfs vanaf relatief kleine ordergroottes vormt maatwerk geen enkel probleem. Twee stylisten, een projectteam, een technische afdeling en een stevig uitgebouwd logistiek departement ondersteunen onze productie, die volledig in eigen beheer wordt uitgevoerd om optimale kwaliteit te kunnen garanderen. Daarom zijn wij ook ISO 9001 gecertificeerd.”

Duurzaamheid troef
De familiale aandeelhouders zijn gepokt en gemazeld in de industrie, wat een cruciale meerwaarde voor het bedrijf betekent. Gunter Meessens: “Vanuit hun expertise zijn de eigenaars in staat om iedere marktfluctuatie rustig te bekijken. Hierbij ligt vooral de nadruk op duurzaam ondernemen. Zo zijn wij bijvoorbeeld producent van fairtradeproducten met het Max Havelaarlabel en werken wij uitsluitend met Oekotex-stoffen (producten waarvan bewezen is dat zij niet schadelijk zijn voor de gezondheid, nvdr). Daarnaast zijn wij lid van de ILO (International Labour Organisation) en behaalden wij, dankzij onze aanpak, het ISO 14001-certificaat. Het partnership met Minot zorgt ervoor dat versleten werkkledij wordt opgehaald en gerecycleerd tot bijvoorbeeld akoestisch en thermisch isolatiemateriaal.”
Alle Alsico-kledij wordt vervaardigd volgens de strenge normen van de industriële was. “We werken uitsluitend op basis van de beste weefsels. Het innovatieve A-move-model komt tegemoet aan de eisen van de zorgsector op vlak van ergonomie en functionaliteit. Voor de industrie wordt vooral aandacht besteed aan optimale bescherming van de gebruiker (PBM-kledij: persoonlijke beschermingsmiddelen, nvdr). Ook imago is belangrijk: alle kleding kan volledig afgestemd worden op de huisstijl van de klant.”

Om tegemoet te komen aan de klantenbehoeften van morgen en extra services en producten te creëren, ondergaat het bedrijf in Ronse momenteel een ware metamorfose. De burelen worden vernieuwd en zullen op deze manier ruimte bieden voor innovatieve projecten met als opzet: klant centraal en optimalisatie van de processen intern. Op deze manier bouwt het bedrijf aan een aangename werkplek en wordt er verder gewerkt aan de relatie werk – gezin – gezondheid. Hiermee bewijst Alsico eens te meer blijvend te investeren in technologie en menselijk kapitaal.

alsico logo auto 40 x 25.inddZonnestraat 223-229 – 9600 Ronse – T 055 23 71 71 – info@alsico.bewww.alsico.be