ATAG: Koken tussen… kunst en kwaliteit

Steeds meer wordt België een voortrekker als het gaat over culinaire knowhow. Iets waar ook een excellente keuken bij past… ATAG NV beschikt met de merken ATAG, Pelgrim en Etna over een zeer compleet gamma producten, die bovendien vaak bewijsbaar beter zijn dan die van de concurrentie. Het bedrijf onderscheidt zich evenwel nog het meest door zijn bijzondere strategie.Onder de titel ‘35 jaar ondernemerskunst’ nam Jackie Haeck, de stichter en bezieler van het Belgische ATAG, afscheid van honderden klanten en zakenrelaties. Op een feest in Square Brussels, op 6 februari 2010, gaf hij de fakkel door aan de nieuwe Algemeen Directeur, Robert Meenink. 

 

Robert Meenink

Voor elk wat wils

ATAG NV heeft gekozen voor een drie merkenbeleid inzake keukeninbouwapparatuur. Merk ATAG staat voor het neusje van de zalm. Pelgrim biedt een buitengewoon ruime keuze voor het middensegment, die even duurzaam en kwaliteitsvol is als ATAG, maar iets minder functionaliteiten heeft. Een voorbeeldje ter zake: een ATAG-dampkap telt acht standen die instelbaar zijn via een (oogstrelende en makkelijk reinigbare) touch-control, terwijl de Pelgrim-tegenhanger vijf standen heeft en functioneert zonder streeltoets. Etna, tenslotte, streeft ernaar kwalitatieve toestellen te leveren tegen zeer scherpe prijzen. Vooral Pelgrim (wegens de ruime keuze) maar ook Etna worden trouwens regelmatig gekozen door mensen die in de bouwsector actief zijn. Vooral dan als het gaat over grote keukenprojecten, zoals appartementcomplexen of vakantiewoningen.

 

Innovatief dienstenpakket

Ons land telt intussen vijf ATAG-centers, waar een ruim gamma keukentoestellen staat; het grootste ervan, het ATAG-infocenter, bevindt zich te Erpe-Mere. In die centers wordt geen apparatuur verkocht maar kan de consument terecht voor uitgebreid advies voor vervangtoestellen en mogelijke keukenaanpassingen. Robert Meenink: “We verkopen uitsluitend via keukenspeciaalzaken. Reden is dat zij het best zijn geplaatst om deskundig advies te geven. Voordeel is ook dat op die manier een professionele installatie is gegarandeerd maar natuurlijk zijn er af en toe mensen die meteen naar een van onze centra trekken en daar een keuze maken. De feitelijke levering daarvan gebeurt dan door een erkende Atag-speciaalzaak.”

De ATAG-centers hebben eigenlijk vooral tot doel de speciaalzaken bij hun activiteiten te ondersteunen. Zo kunnen deze winkels klanten naar die centra zenden als ze zelf een bepaald apparaat niet in de toonzaal hebben staan, of als deze bijzonder diepgaande informatie wensen. Ook kan hun cliënteel er kookdemo’s meemaken en desgewenst de toestellen zelf uittesten. “Nu gebeurt dat nog enkel in Erpe-Mere, maar binnenkort wordt deze dienstverlening uitgebreid naar alle ATAG-centers. We bouwen deze namelijk steeds verder uit,” stelt Robert Meenink. Uniek is ook dat, voor het merk ATAG, vijf jaar volledige waarborg wordt aangeboden: kosten van materiaal, onderdelen, voorrij- en arbeidskosten. En voor alle drie de merken van ATAG NV (ATAG, Pelgrim en Etna) staat een landelijk netwerk van eigen monteurs ter beschikking. “Veel van hen hebben daarenboven heel wat ervaring met onze producten verworven. Zo zijn er monteurs die reeds 30 jaar in dienst zijn.”

Intuïtief en functioneel design

ATAG NV beschikt over een eigen research & developmentafdeling. Ze creëren toestellen die zijn gemaakt uit hoogwaardige materialen en vaak zijn voorzien van de nieuwste kooktechnieken, die bovendien aantoonbaar beter zijn uitgevoerd dan bij de concurrentie. Bij de ontwikkeling ervan wordt ook samengewerkt met gerenommeerde designbureaus. Uiteraard wordt van hen verwacht dat ze toestellen met een oogstrelend uiterlijk schetsen. Maar er is meer. “We geloven niet in design om het design,” legt Robert Meenink uit. “Het uiteindelijke doel ervan moet zijn dat een indrukwekkende gebruikskwaliteit ontstaat.” De firma lijkt goed te slagen in deze missie. Daarvan getuigt onder meer het almaar toenemende aantal gewonnen prijzen. Dit jaar nog, in 2010, won een gaskookplaat van het merk ATAG de RED DOT Design Award, de grootste en meest bekende designwedstrijd wereldwijd. Twee andere toestellen, een ander type gaskookplaat en een inductiekookplaat, kregen een eervolle vermelding. “We zijn ervoor gekend over zeer hoogwaardige kookplaten te beschikken,” glimlacht de heer Meenink. “Inzake kwaliteit zijn we wereldmarktleider. Onze firma is onverslaanbaar en daar ook om gekend. Het zijn trouwens wij die, in de jaren ‘80, de inductiekookplaten hebben geïntroduceerd. En wij zijn het die beschikken over het patent op de A+-branders die gaskookplaten het onnavolgbare rendement van ruim 60% geven, wat garant staat voor een laag energieverbruik en hoge werksnelheid. Ook de warmteverdeling in de pot en de suddercapaciteit zijn optimaal. Deze topprestaties worden overigens gestaafd aan de hand van het onafhankelijke kwaliteitslabel ‘Kookkeur’. We hebben trouwens eveneens een gecombineerde inductie-gaskookplaat in ons gamma: een unicum. Maar eigenlijk zijn we eveneens vermaard omwille van onze ovens, vaatwassers, koelkasten (met name de Amerikaanse koelkasten), en dampkappen.” Kortom, Atag biedt een compleet pakket inbouwtoestellen aan voor ieders keukenwens.

 

In vogelvlucht

ATAG’s kookplaten vormen het voorbeeld par excellence van de gedrevenheid van de firma om de beste in haar sector te zijn. Maar het houdt niet op bij dat type apparaten. Vooral onder het merk ATAG blijkt een ruim scala opvallend geavanceerde toestellen te vinden te zijn. Het meest sprekend is het nemen van een (noodzakelijkerwijs kleine) greep uit dit ruime (vaak unieke en gepatenteerde) aanbod. Laten we beginnen met de stoomoven die op lage druk functioneert, en op punt is gesteld samen met het vermaarde Louis Pasteur-Instituut. Of de dubbeloven met verwijderbare divider, die toelaat de ruimte indien gewenst in twee te delen, waarbij beide helften afzonderlijk kunnen worden verwarmd. Een mooie illustratie van waar ATAG voor staat, is ook de afzuiginstallatie voor woningen met centrale ventilatie. Het gepatenteerde Centrallogic systeem zorgt ervoor dat in de kamer geen onderdruk, vochtaanslag of geurtjes ontstaan en een buitengewoon hoog afzuigrendement wordt gehaald, net als het koffietoestel met stoomreinigingssysteem (wat handig is én een lange levensduur garandeert), instelbare maalgraad en volautomatische cappuccinofunctie die toelaat met één druk op de knop kopjes troost van barista-kwaliteit te zetten. Eveneens uniek is de vaatwasser die 17 couverts tegelijk aankan en toch een ruimte inneemt die vergelijkbaar is aan de types van de concurrentie, die nochtans slechts 12 à 14 couverts aankunnen; en zo zijn er nog tal van andere, markante apparaten. Trouwens, ook wie ‘de toekomst binnenstapt’ door het Living Tomorrow-huis in Vilvoorde te bezoeken, zal merken dat in de hypermoderne keuken daar, een glansrol is weggelegd voor de fluisterzachte en onderhoudsvriendelijke toestellen met intuïtief design van ATAG. Een illustratie voor de knowhow van de productontwikkelaars van ATAG NV?
Keerstraat 1
9420 Erpe-Mere
Tel.: 053-80 62 08
Fax: 053-80 60 57 / 053-80 89 54