Betonwerken Dekeyser: “Economische crisis zorgt voor wanbetalers”

Betonwerken Dekeyser had geen toepasselijkere naam kunnen bedenken voor de omschrijving van haar activiteiten. Appartementen, kelders van woningen, zwembaden, industriële stockageruimten, en dergelijke meer zitten in hun gamma. “Vraag ons echter niet om een muurtje bij te metselen want dat doen we niet.”

Veel appartementen

Overheden komen niet voor in de klantenportefeuille van Betonwerken Dekeyser. “Ik schat dat grote bouwondernemingen ongeveer 85% van ons klandizie uitmaken,” aldus zaakvoerder Gilbert Dekeyser. “De overige 15% van onze omzet realiseren we bij particulieren. Ook al horen we hier en daar dat de appartementenmarkt achteruit aan het boeren zou zijn, ik kan alleen maar vaststellen dat we heel veel gevraagd worden om appartementen op te trekken. Ons actieterrein strekt zich uit van aan zee tot net voor Brussel. Vroeger werkten we ook voorbij Brussel maar de structurele files hebben ervoor gezorgd dat we die radius hebben bijgesteld.”

Gilbert en Xavier Dekeyser

Geen betoncentrale

Voor alle duidelijkheid: Betonwerken Dekeyser is geen betoncentrale. “We krijgen hier dagelijks telefoons binnen van aannemers die beton willen bestellen. Die verwijzen we steevast door naar Declercq, hier wat verder in de straat. Wij maken geen beton, wij verwerken enkel beton. Vanzelfsprekend werken we veel samen met De Clercq. Hij is onze vaste leverancier in deze streek.”

Overname personeel

Betonwerken Dekeyser werd in het leven geroepen door Xavier Dekeyser, broer van Gilbert. “Mijn broer is lang werknemer geweest bij een gelijkaardig betonbedrijf. Na verloop van jaren ontstond bij hem het idee om het op eigen houtje te proberen. Hij vroeg mij erbij, samen met nog een grondwerker en we waren vertrokken. Een tijdje later hield de vroegere werkgever van mijn broer ermee op waardoor we veel van hun personeel konden overnemen.”

Volledig interne opleiding

Door de overname van dat personeel kon Betonwerken Dekeyser een vliegende start nemen. In de loop der jaren is het personeelsbestand alleen maar uitgebreid tot de huidige 25 werknemers. “Elke keer dachten we dat we onze limiet bereikt hadden,” vertelt Gilbert Dekeyser. “Maar zelfs met ons huidige personeelsbestand moeten we veel werken weigeren omdat ze onmogelijk nog in te plannen zijn. Gekwalificeerd personeel vinden is bovendien zo goed als onmogelijk. Daarom stellen we geen eisen meer aan beginners. We voorzien een volledige interne opleiding met het risico dat we ze na enkele jaren kwijt zijn. De enige oplossing is hen goed betalen en waarderen.”

“Ergste crisis moet nog komen”

Werk moeten weigeren, het lijkt weinigen gegeven in deze onzekere economische tijden. “Totnogtoe hebben we inderdaad weinig last gehad van de crisis,” erkent Dekeyser. “Maar sinds eind 2009 merken we wel dat de betalingen een probleem vormen. Drie aanmaningen alvorens een factuur wordt betaald, zijn geen uitzonderingen meer. Toch vrees ik dat het ergste in onze sector nog moet komen. We krijgen van overal signalen dat het aantal werken sterk terugloopt. Laat ons hopen dat het nog meevalt.”

Lindestraat 79
8790 Waregem
Tel.: 056-49 08 63
Fax: 056-49 33 22