BNI – “Wij gunnen elkaar business”

BNI is een zakelijke, professionele netwerkorganisatie voor het uitwisselen van hoogwaardige zakelijke aanbevelingen. Het is de meest succesvolle organisatie in zijn soort ter wereld, met ruim 160.000 leden in meer dan 6500 actieve chapters in 55 landen. Vorig jaar gaven de leden van BNI elkaar meer dan 5,4 miljoen aanbevelingen die leidden tot meer dan 5 miljard euro aan omzet voor de BNI-leden. 

Paul Appelmans.
Paul Appelmans.

Onlangs werd de eerste individuele groep (‘chapter’) in West-Vlaanderen boven de doopvont gehouden. “Die chapters brengen bedrijven van een bepaalde regio samen,” verduidelijkt Paul Appelmans. De eerste West-Vlaamse chapter werd opgericht in Brugge (Oostkamp), een tweede wordt opgestart in Kortrijk.

Waarin onderscheidt BNI zich van andere netwerkorganisaties?
Paul Appelmans: “Wat BNI bijzonder maakt, is dat slechts één persoon per  businesscategorie wordt toegelaten. Een afdeling zal dus bijvoorbeeld nooit twee verzekeraars kunnen bevatten. Zo sluit men concurrentie binnen dezelfde afdeling uit en kan enkel de ambitieuste kandidaat lid worden. Elke afdeling telt 40 à 45 leden, deze voeren iedere bijeenkomst onderling one-to-one gesprekken. Deze werkwijze, eigen aan BNI, resulteert in een gestructureerde mond-aan-mondreclame naar de buitenwereld toe, omdat iedere lid een duidelijk profiel heeft van zijn medeleden.”

Wat is het profiel van de leden van BNI?
“Door zijn unieke uitgangspunt vereist BNI van zijn leden eerlijkheid, kwaliteit en wederzijdse inspanningen. Deze basisvereisten worden gewaarborgd door een code die door ieder lid ondertekend wordt. Om een vertrouwensband tussen de leden op te kunnen bouwen is een vaste aanwezigheid en een niet-aflatende inzet vereist. Deze mix zorgt ervoor dat de leden zonder enige terughoudendheid medeleden aan derden aanbevelen. Bij BNI jaagt men niet, maar zaait men.  Een duurzame oogst is veel waardevoller dan een snelle vangst. De praktijk leert ons immers: hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt.”

Fiche

  • Meerwaarde: de statistieken leren dat de mond-tot-mondreclame die leden vorig jaar voor elkaar voerden, resulteerde in een omzet van meer dan 5 miljard euro (wereldwijd).
  • Power-teams: binnen elk BNI-chapter worden vaak power-teams gevormd. Dit zijn teams van beroepsgroepen die sterk bij elkaar aansluiten (bijvoorbeeld, in de bouw: architect, tuinarchitect, ruwbouwer, sanitair, afwerking, verhuisfirma) en nog beter gestructureerd op elkaar kunnen inspelen omdat ze hetzelfde type van klanten bereiken.

logo BNI_cmykLeliestraat 58 – 8800 Roeselare – M 0476 376 276 – paul.appelmans@bni-westvlaanderen.be