Cebeo – “Nieuwbouw biedt bloemlezing van nieuwe technieken”

Blijven innoveren en voor toegevoegde waarde zorgen:
Cebeo, groothandel in elektrotechnisch materiaal, zet dat credo kracht bij met de realisatie van het pas in gebruik genomen nieuwe hoofdkwartier in Waregem. “Dit biedt ons de kans nog efficiënter en intenser samen te werken in een aangenaam kader. Daar zullen zowel onze klanten, leveranciers als medewerkers van kunnen profiteren,” getuigt ceo Alexander Dewulf.

Alexander Dewulf: “De stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie is kleiner dan men denkt.”
Alexander Dewulf: “De stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie is kleiner dan men denkt.”

Verschillende redenen lagen aan de basis van deze mijlpaal in de Cebeo-geschiedenis. “Eerst en vooral geeft dit ons de kans om verschillende divisies samen te voegen en te integreren op één centrale locatie. Daarmee beantwoorden we aan de grotere behoefte aan samenwerking vanuit zowel de markt als de leveranciers. Zo kunnen we ons gerichter concentreren op de residentiële, industriële en tertiaire markt. Secundo bevorderen we op deze manier de fysieke interactie tussen de ondersteunende units.”

Application center
Ten derde creëert Cebeo op deze manier een toekomstgerichte kantooromgeving waarin de meest recente technieken zijn geïntegreerd. “We hebben onszelf de kans gegeven onze uitgebreide technische expertise maximaal te benutten en zijn verder gegaan dan wat dit pand intrinsiek nodig had, precies opdat dit gebouw als een showroom zou kunnen fungeren voor onze klanten.”
“Onze sleutelleveranciers hebben daarbij een cruciale rol gespeel. In het kersverse application center spreiden we alle moderne elektrotoepassingen tentoon, zodat installateurs en eindklanten van zowel de residentiële markt, kantooromgevingen, de hospitality-sector en de industrie in de praktijk zullen kunnen ervaren wat allemaal mogelijk is.”

Cebeo opteerde voor een zichtbare, bereikbare en betaalbare locatie gelegen langs een heel drukke verkeersas (E17, vlakbij afrit Waregem), om de naambekendheid bij het grote publiek te bevorderen. “Dit gebouw kan worden beschouwd als het uitgesproken materiële voorbeeld van de toegevoegde waarde die wij als elektrogroothandel kunnen bieden. Het is een bevestiging van de specialisaties die wij al hadden opgebouwd. Graag nodigen we al onze stakeholders uit om het resultaat ervan te proeven in deze inspirerende ‘live’ omgeving.”

Een bedrijfsgebouw als werkplaats voor de medewerkers en showroom voor de klanten
Wanneer de Belgische marktleider in distributie van elektrotechnisch materiaal besluit om een nieuw hoofdkwartier te bouwen, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen.
Cebeo ging de uitdaging met succes aan. Een verhaal van draagvlak creëren bij medewerkers en ze laten delen in de uitstraling van de onderneming.

foto VM43-166 Cebeo_DSC_0530_lowMensen maken het bedrijf
Eerste uitdaging: een draagvlak creëren bij de medewerkers.
“Veel van onze mensen zijn al jarenlang in dienst bij Cebeo. Wij wilden hen iets teruggeven: een mooie en comfortabele werkomgeving met een uitstraling om trots op te zijn.” Aan de hand van een tool (Geomapping) bekeken we waar alle medewerkers woonden, om zo te bepalen welke nieuwe locatie langs de E17 de minste impact zou hebben. Uiteindelijk viel de keuze op een terrein in Waregem.

Volgende stap: informatierondes voor de medewerkers.
Cebeo zette een heuse roadshow op het getouw om de intentie tot het oprichten van een nieuw hoofdkwartier bekend te maken. “We vroegen onze mensen om hierover na te denken, ons feedback te bezorgen en te vertellen wat voor hen belangrijk was in het kader van deze verhuis. Op die manier beschikte de HR-afdeling over zeer waardevolle informatie. Van de 120 betrokken medewerkers zijn er ons minder dan 10 medewerkers niet gevolgd omwille van deze verhuis. Vroegtijdig werden nieuwe medewerkers aangetrokken en er werd gedurende 6 à 12 maanden ‘dubbel’ gelopen om geen expertise te verliezen.”

Een werkomgeving met waarden
Respect. Samenwerking. De waarden van het bedrijf moesten tastbaar aanwezig zijn op de nieuwe werkvloer. Werkgroepen van medewerkers dachten mee na over de inrichting van de ruimte, het werkcomfort (lichtinval, temperatuur, akoestiek, …) en de beleving. “Ook de studies met betrekking tot de toegepaste energie-efficiënte technieken werden uitgevoerd door eigen mensen. Zij zien dus dagelijks de resultaten van hun inspanningen. Dat werkt bijzonder motiverend. Kortom, onze medewerkers hadden volop inspraak in de ‘dimensionering’ van de werkomgeving, waarna hun voorstellen ter bekrachtiging werden voorgelegd aan het directiecomité.”

Gebouw-02_lowInspiratie voor de ondernemer
“Alle bedrijfsleiders krijgen vandaag te maken met aspecten als duurzaamheid en milieu-efficiëntie,” vervolgt Alexander Dewulf. “We hopen dat ons project, maar vooral ook het traject voor hen een bron van inspiratie is. Mijn advies voor ondernemers: begin ruim op tijd met een goede voorbereiding, betrek uw medewerkers maximaal bij het project, werk samen met leveranciers, doe waar mogelijk een beroep op de aanwezige expertise binnen het bedrijf en bekijk ook de mogelijkheden om er een showroom van innovatieve, energie-efficiënte technieken van te maken. Dat vergt vanzelfsprekend de nodige investeringen, maar u krijgt er ook veel voor terug. Om te beginnen de voldoening en de fierheid van uw medewerkers, die zo uitgroeien tot overtuigde ambassadeurs van de onderneming, beter samenwerken en winnen aan productiviteit. Qua ‘return on investment’ kan dat tellen!”

Cebeo heet u welkom
“De stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie is kleiner dan men denkt,” stelt CEO Alexander Dewulf. “Bovendien kan die perfect samengaan met een verhoogd werkcomfort én met een hogere productiviteit. Ik nodig de bedrijfsleiders graag uit om een kijkje te komen nemen en onze ervaringen met hen te delen.”

Cebeo integreerde in het nieuwe hoofdkwartier onder meer volgende technieken:

  • led-verlichting: geeft het gebouw een specifieke uitstraling;
  • fotovoltaïsche panelen en     warmtepompen: bewaren het     energiezuinige én ecologische karakter;
  • optimaal energiebeheer en     gebruik van de juiste verlichting;
  • intelligent ventilatie- en temperatuurbeheer.

Voor meer info neem contact op met: Jo Vanackere – 056 23 81 12 of jo.vanackere@cebeo.be

Eugène Bekaertlaan 63, 8970 Waregem – www.cebeo.be