CIBO Cleaning – Schoonmaken met alle respect voor het milieu

Ecologisch verantwoord ondernemen. Iedereen heeft er de mond van vol, maar ook u kunt op een budgetneutrale manier uw steentje bijdragen. Enkel en alleen door een beroep te doen op CIBO Cleaning. Dit schoonmaakbedrijf, waarvoor 450 medewerkers op 3500 locaties gaan schoonmaken, voert respect voor het milieu immers hoog in het vaandel.

Stefan Van der Cruysse: “Van het reinigen van zonnepanelenparken hebben we een van onze specialiteiten gemaakt. Het rendement van een gereinigd zonnepaneel ligt merkbaar hoger, zeker als we onze techniek met
gedemineraliseerd water toepassen.”

With all respect
Toegegeven, ecologisch verantwoord ondernemen is inmiddels een modewoord, maar bij CIBO Cleaning blijft de baseline ‘with all respect’ niet zonder inhoud. En daar kunt u uw voordeel mee doen. “Die slogan slaat op alle stakeholders in en rond ons bedrijf. Het milieu is er daar uiteraard een van,” aldus gedelegeerd bestuurder Stefan Van der Cruysse. “Sinds begin dit jaar werken we enkel nog met zuiver ecologisch afbreekbare schoonmaakproducten, tenzij in zeer uitzonderlijke industriële omstandigheden.”

Drie liter detergent per jaar
“Maar we gaan nog een stuk verder,” vertelt Stefan. “In veel gevallen proberen we zelfs zonder reinigingsproducten te werken. Bij de schoonmaak van kantoren gebruiken we bijvoorbeeld vooral herbruikbare microvezeldoeken en -dweilen, die het vuil opnemen. Na gebruik wassen we ze hier intern met ecologisch verantwoorde wasmiddelen. Zelfs bij intensief gebruik zijn dergelijke doeken pas na een drietal jaar aan vervanging toe. Het gevolg is dat een poetsvrouw, die vroeger gemakkelijk tot 25 liter detergent per jaar verbruikte, nu voldoende heeft aan amper drie liter. Ook de waterbesparing is zeer groot.”

Energiebesparing
Ook qua energiebesparing doet CIBO Cleaning zijn duit in het zakje. “Wij hebben in totaal 60 wagens op de baan,” zegt Stefan Van der Cruysse. “Al jaren kopen we enkel energiezuinige modellen aan. Daarnaast stimuleren we onze lokale poetsvrouwen om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Bij onze klanten zorgen onze kuisploegen ervoor dat niet de hele productiehal onnodig verlicht is. Met een bepaalde klant hebben we afgesproken de jaarlijkse reiniging niet langer ’s nachts uit te voeren, maar tijdens de sluitingsperiode in de zomervakantie. Opnieuw met het oog op energiebesparing.”

Reiniging zonnepanelen
Het goed onderhouden en dus regelmatig grondig reinigen van allerhande installaties komt het milieu eveneens ten goede. Dat heeft CIBO Cleaning goed begrepen. Stefan Van der Cruysse geeft enkele voorbeelden. “Het reinigen van lichtstraten zorgt ervoor dat misschien maar de helft van de verlichting moet branden. En van het reinigen van zonnepanelenparken hebben we een van onze specialiteiten gemaakt. Het rendement van een gereinigd zonnepaneel ligt merkbaar hoger, zeker als we onze techniek met gedemineraliseerd water toepassen.”

Gontrode Heirweg 148B – 9090 Melle – Tel.: 09-228 27 28 – info@cibocleaning.bewww.cibocleaning.be