Claerhout Computer Engineering: een stabiele partner in ERP-oplossingen met langetermijnvisie

De IT-wereld is wispelturig en onvoorspelbaar. Nieuwe evoluties dienen zich aan in sneltreinvaart. Voor de ondernemers is het aanpassen (lees: investeren in innovatie) of achterblijven. Vanuit de ondernemingswereld weerklinkt dan ook de vraag naar continuïteit. Voor Claerhout Computer Engineering uit Oosterzele is precies die continuïteit een kernwaarde en de bedrijfsstrategie. Loyale medewerkers, vertrouwensrelaties met de klanten, softwarepakketten compatibel met verleden en autofinanciering vormen de pijlers van deze visie.

Geert Claerhout richtte zijn firma Claerhout Computer Engineering (CCE) op in 1989. De zaakvoerder ontwikkelde in die tijd een financieel pakket op basis van de Progress 4GL-technologie. Dat bleek dermate efficiënt, dat de Groep Albert Frère het implementeerde. CCE was meteen gelanceerd. Na een concrete vraag vanuit de ondernemingswereld, zette Geert Claerhout vervolgens zijn eerste stappen in de voedingssector medio de jaren ‘90. Tot vandaag blijft dit een belangrijke afzetmarkt voor CCE, ook al is de firma eveneens actief in de financiële sector, de meubelsector, de distributiesector,… De indrukwekkende klantenlijst met klinkende namen staat te lezen op de bedrijfswebsite www.cce.be.

Jan, Bo en Geert Claerhout

 

Volwaardige ERP-oplossing

In nauwe samenwerking met een steeds groeiende klantenkring, bleef CCE verder ontwikkelen aan haar LISA ERP applicatie. Het oorspronkelijk financiële pakket groeide uit tot een volwaardige ERP-oplossing en werd LISA gedoopt. Vanuit haar expertise in de food sector optimaliseerde de onderneming het pakket met alle specifieke functionaliteiten voor de voedingssector. “Vandaag maken een 50-tal bedrijven uit die sector gebruik van LISA,” vertelt Geert Claerhout. “Productiebedrijven, maar ook slachthuizen en distributieondernemingen.” De sleutel tot het succes schuilt volgens de zaakvoerder onder meer in zijn team van medewerkers: “Iedereen is doordrongen van de no-nonsense filosofie van CCE. Onze mensen putten uit een ruime expertise, ze zijn hooggeschoold en denken mee met de klant.” De meeste medewerkers zijn reeds jarenlang in dienst van de IT-onderneming. Een belangrijke troef volgens Geert Claerhout, en een bouwsteen van de zo hoog ingeschatte continuïteit wat onze klanten naar waarde weten appreciëren, o.a. een vast aanspreekpunt. We kennen onze klanten door en door. Een noodzakelijke voorwaarde om ons te kunnen inleven in hun situatie en hen advies te kunnen geven, een feilloze flexibiliteit en service te bieden. Wanneer een systeem het op zaterdagnacht laat afweten, weet ik dat ik op mijn mensen kan rekenen om het euvel te verhelpen.”

Lange termijn

CCE wil een baken van continuïteit zijn in een per definitie vluchtige IT-wereld waar veel marketing slogans worden gelanceerd en holle praatjes verteld. De teamleden zijn zoals gezegd trouw aan de firma, maar ook met de klanten worden lange termijnrelaties uitgebouwd. Tal van namen uit de klantenkring vertrouwen inmiddels 10 tot 15 jaar op de expertise van CCE. Een win-win verhaal, want de intensieve samenwerking maakt de ERP-oplossing, en meteen ook de beide partijen sterker. Ondertussen kwamen ook twee kinderen van Geert Claerhout het team versterken, zodat het voortbestaan van CCE verzekerd is. “Continuïteit is bovendien ook een prioriteit bij de verdere ontwikkeling van onze software,” vervolgt de zaakvoerder. “De nieuwe versies van LISA zijn steevast compatibel met de bestaande, zodat de gedane investeringen operationeel blijven.” Een vierde pijler van de continuïteit bij Claerhout Computer Engineering is ten slotte het financiële plaatje. De onderneming werkt uitsluitend met eigen middelen, investeert het resultaat terug in de organisatie wat resulteert in een EM/TP van meer dan 80%. Kortom, CCE is volkomen onafhankelijk van vreemde middelen en realiseert jaarlijks een stabiele groei. Het bedrijf stelt vandaag een 40-tal mensen tewerk, waarvan ruim de helft universitair gevormde mensen.

Microsoft Sharepoint

Het productassortiment van CCE kon opgedeeld worden in drie pijlers: de infrastructuur (servers, switches, systeemsoftware), de financiële applicatie en het volledige ERP-pakket ‘Lisa’. Dit omvat alle modules (o.a. Financieel, Aankoop, Productie, Verkoop, Voorraad, CRM) om een optimale doorstroming van informatie te garanderen. Er komt een vierde pijler bij. “Momenteel zijn we sterk bezig met de ontwikkeling en implementatie van Microsoft Sharepoint 2010,” vertelt Geert Claerhout. “Dankzij deze applicatie wordt alle informatie gedeeld binnen het bedrijf; het intranet van de onderneming. Het betekent alweer een stap vooruit in het efficiënter maken van de interne informatieflow. De link met de buitenwereld (klant, leverancier, consument…) wordt dan weer gelegd via het internet en actieve website online verbonden met Lisa ERP systeem. Van daaruit kan de klant eenvoudig bijvoorbeeld online catalogi raadplegen of orders en bestellingen plaatsen met de centrale structuur van het LISA ERP pakket.”

QFor label en klantentevredenheid

CCE behaalde in 2009 voor de derde opeenvolgende maal het QFor kwaliteitslabel (vergelijkbaar met het BRC label in de food sector). Dat wordt door een onafhankelijk extern auditbureau toegekend op basis van de tevredenheid van de klanten. Geen onbelangrijk detail, want zo geldt Claerhout Computer Engineering als erkend dienstverlener in het kader van de kmo-portefeuille. Volgens het rapport stellen de klanten vooral de open communicatiestructuur, de aanwezige competentie, de klantvriendelijkheid en de kennis van de geleverde producten en diensten op prijs. Geert Claerhout: “Wij ontwikkelen Lisa in huis van a tot z. Wij kennen het programma dan ook tot in de puntjes. Elke technische of praktische vraag vanwege een klant wordt meteen afdoende beantwoord. In combinatie met onze doorgedreven kennis van onze core businessniches, geeft dit CCE een enorme voorsprong. Wij zijn onafhankelijk van derden, behouden de volledige controle over onze applicatie en beheersen elk detail. Voor smalltalk, oeverloze vergaderingen en weinig verrijkende presentaties ben je bij CCE aan het verkeerde adres. Wij luisteren naar de klant, denken na en werken aan concrete oplossingen.”

Lange Ambachtstraat 18
9860 Oosterzele
Tel.: 09-362 36 93