De Kortrijkse Toren – Winkelcomplex Driespoort blaast Deinze nieuw leven in als winkelstad onder het motto ‘Grote Merken in een Grootse Stad’

Deinze heeft de komende jaren enkele belangrijke projecten in petto om de binnenstad verder op te waarderen, uit te breiden en aantrekkelijker te maken. Eén van de hoekstenen bij het verwezenlijken van die ambitie is de bouw van het nieuwe Winkelcomplex Driespoort, langs de Gaversesteenweg net voor het station van Deinze. Het woon- en winkelcomplex wordt gebouwd door projectontwikkelaar De Kortrijkse Toren nv, en voorziet in 9000 m² winkelruimte, 300 parkeerplaatsen en een 20-tal appartementen. Het project wordt opgetrokken langs beide zijden van de Gaversesteenweg, en zal als het ware fungeren als een echte “poort” naar de binnenstad van Deinze.

Residentie Driespoort render 05_lowStadsvernieuwing Deinze
Het winkelcomplex Driespoort is een belangrijk onderdeel in het stadsvernieuwingsproject van Deinze. Samen met de architectenbureaus Maxwan Rotterdam en Archi2 Brugge, en het stadsvernieuwingscomité van Deinze wordt dit project al vier jaar voorbereid in opdracht van ontwikkelaar De Kortrijkse Toren nv.
“Het volledige project wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met het stadsbestuur,” aldus Hendrik De Keukeleire, Gedelegeerd Bestuurder van De Kortrijkse Toren nv. “We wensen dat het woon- en winkelcomplex Driespoort perfect aansluit bij het toekomstbeeld, dat de stad Deinze voor ogen heeft.”
Het winkelproject wordt gebouwd aan het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Volharingslaan. Dit kruispunt wordt volledig heraangelegd, vlotter en veiliger gemaakt. Het zal een echt kruispunt worden, dat tevens toegang biedt tot het shoppingcomplex.
Komende van de E17, zal men van hieruit de binnenstad binnenrijden, langsheen de nog te vernieuwen stationsbuurt en de huidige Tolpoort-winkelstraat, om te eindigen op de al vernieuwde Markt en het Sint-Poppoplein. De stad Deinze probeert over deze ganse lengte een winkelboulevard te creëren, met Driespoort als startpunt.

image002_lowDriespoort Shopping
Het winkelcomplex Driespoort wordt gebouwd op de locatie van de vroegere zeemvellenfabriek Colle. In 2009 startte De Kortrijkse Toren nv, gespecialiseerd in het saneren en heroriënteren van verwaarloosde en verontreinigde sites, met het saneren van het 2,2 ha grote terrein. Die sanering bevindt zich momenteel in een eindfase. De start van de bouwwerken aan het woon- en winkelcomplex zijn gepland in het voorjaar van 2014.
Het project telt ruim 9000 m² winkelruimte, verdeeld over vier grote winkelblokken, die opsplitsbaar zijn om zowel kleinere als grote handelszaken toe te laten. Er worden meer dan 300 parkeerplaatsen voorzien over diverse parkings rond het complex, waarvan 100 plaatsen op het dak. De derde verdieping van het shoppingcenter van circa 1000 m² kan worden ingevuld als bureelruimte of kan uitgroeien tot een aangenaam businesscenter voor jonge starters, die op een hoogte van 15 meter van een panoramisch zicht kunnen genieten. Verder telt het project nog een 20-tal woonentiteiten.
“Men zal hier kunnen winkelen, maar ook wonen en werken,” aldus Hendrik De Keukeleire. In samenwerking met de architecten Maxwan uit Rotterdam en Archi2 uit Brugge, moet dit complex een toonbeeld van baanbrekende architectuur worden. Op het gelijkvloers komen de winkels, met hoge plafonds wat een aangenaam ruimtelijk gevoel moet geven, en aanzetten tot gemoedelijke en gezellig shoppen. Via centrale rolbanden en de wandelstraat kunnen bezoekers snel toegang hebben tot de verschillende winkelblokken.

Longshot_lowHet winkelaanbod
Door zijn locatie, de eenvoudige bereikbaarheid, de heraanleg van het kruispunt en de vele parkeerplaatsen, wordt dit een uitstekende winkellocatie in Deinze. Bijna 10000 inwoners wonen in een straal van 500 meter rond het winkelcomplex Driespoort, en de Gaversesteenweg telt dagelijks 15000 tot 20000 passanten. Maar door de goede bereikbaarheid via trein en wagen, zal het winkelcomplex een nog groter bereik kennen.
Er wordt gestreefd naar een juiste strategische mix van winkelaanbod, met onder meer winkels in de gamma’s voeding, sport en ontspanning, kleding, schoenen, multimedia, en diensten. “Momenteel is er al één grote winkeleenheid voorbehouden voor een grote voedingswinkel. Voor de andere winkeleenheden starten we nu met de commercialisatie,” aldus Hendrik De Keukeleire.

Residentie Driespoort
Om als een echte “poort” naar de binnenstad te kunnen fungeren, wordt ook de overzijde van de Gaversesteenweg bij het project betrokken, en in dezelfde stijl en architectuur uitgevoerd.
Op het gelijkvloers komt hier een 600 m² grote handelsruimte, met hetzelfde ruimtelijke winkelconcept. Boven dit handelspand komen twee bouwlagen met een 7-tal energiezuinige luxeappartementen. Die worden ingepalmd door volledig zelf moduleerbare luxeappartementen volgens de laagste energienormen, voorzien van extra grote zuid gerichte terrassen (circa 40 m²), waar men zonder belemmering (van steunmuren) kan meegroeien in zijn woonbeleving doorheen zijn levenscyclus.

De troeven van Deinze
Begin twintigste eeuw was Deinze een economisch succesverhaal, vooral gedreven door de speelgoed- en textielindustrie. Die nijverheid was voornamelijk gesitueerd in de stationsbuurt, en dit vanwege zijn strategische ligging aan de Leie en de uitstekende bereikbaarheid. Die goede bereikbaarheid is nog steeds een belangrijke troef, met een treinstation en een directe verbinding naar Brussel & Zaventem en voornamelijk ook de E17 snelweg vlakbij.
Deinze bloeit en groeit, zowel inzake economie, middenstand als bevolking. Zo werd onlangs beslist om de industriezone De Prijkels met 65 hectare uit te breiden.
In minder dan 10 jaar, groeide de bevolking met nagenoeg 10 %. Vandaag telt Deinze meer dan 30.000 inwoners. Deinze dankt die snelle bevolkingsgroei aan de centrale ligging in oost- en West-Vlaanderen, en de nog steeds betaalbare bouwgronden.
Deinze heeft het grootste groeipotentieel van heel Oost-Vlaanderen, zo bleek uit een recent onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse regering: in vergelijking met 2008 (28.799 inwoners), zullen er tegen 2030 13 % meer mensen in Deinze wonen (32.588).”

Driespoort logowww.driespoort.be