De kustregio is een lappendeken van emoties

West-Vlaanderen in het algemeen – en de Vlaamse Kust in het bijzonder – lenen zich perfect voor de organisatie van een congres, teambuilding of een ander evenement. Steve Desmidt (marketing manager seminarietoerisme bij Westtoer) legt de troeven van de provincie op tafel.

De kustregio is een lappendeken van emotiesVlaanderen Manager: Wat maakt West-Vlaanderen zo uniek?
Steve Desmidt: “West-Vlaanderen is als een lappendeken van emoties: de Kust met haar typische activiteiten, Brugge als Unesco Werelderfgoed en het groene hinterland met pittoreske kernen als Damme, Oudenburg, Veurne… De drie regio’s liggen op een steenworp van elkaar, maar hebben elk een heel eigen karakter.“
Vlaanderen Manager: En wat is de meerwaarde van de kustregio binnen de provincie?
Steve Desmidt: “De Kust zorgt voor een instant vakantiegevoel, en daar doet de organisator van een  bedrijfsevenement uiteraard volop zijn voordeel mee. Het is de ongeëvenaarde combinatie van zee, strand en duinen met de specifieke bijbehorende activiteiten, die het kader leveren voor een volstrekt unieke teambuilding of seminarie.”
De kustregioVlaanderen Manager: Welke accommodatie is er beschikbaar?
Steve Desmidt: “De 10 kustgemeenten hebben alle troeven in handen voor een geslaagde organisatie van de meest uiteenlopende bedrijfsevenementen. Ik som even op: 45 seminariehotels, ruim 200 vergaderzalen, meer dan 2.500 hotelkamers, een tiental congrescentra, locaties voor evenementen tot 2.200 personen… En niet te vergeten: 3 congresbureaus en 11 professionele organisatoren van evenementen, die alles samen meer dan 100  teambuildingactiviteiten aanbieden.”
Vlaanderen Manager: De Vlaamse Kust is nooit ver weg.
Steve Desmidt: “Precies! Het aspect nabijheid is zeker niet onbelangrijk. Het strand ligt op amper 65 minuten rijden van Antwerpen, 82 minuten van Brussel, 59 minuten van Rijsel… en vooral: op weekdagen vrijwel altijd fileloos en stressloos! Het openbaar vervoer brengt de bezoekers trouwens ook tot in het hart van de badsteden. En dan is er nog de kusttram, die Knokke-Heist met De Panne verbindt.”
Vlaanderen Manager: De Kust is op zich natuurlijk een heel aparte locatie…
Steve Desmidt: “Inderdaad. En het teambuilding aanbod speelt heel gevat in op de typische activiteiten op en rond het water: wandelen, zwemmen, zeilen, golfsurfen, paardrijden, fietsen, golfen, boottochten, mountainbiken, beachvolley, natuurexploratie, parasailing, kitesurfen…”
De kustregioVlaanderen Manager: Om nog te zwijgen over de gastronomische troeven…
Steve Desmidt: “Die mogen we inderdaad zeker niet vergeten. De Vlaamse Kust telt immers een hoge concentratie aan gelauwerde restaurants, samen goed voor zeven Michelin sterren en 59 Gault-Millau sterren. Geen enkele regio in Vlaanderen doet beter! Maar ook de ‘gewone’ restaurants en bistro’s stellen alles in het werk om de fijnproevers te verwennen met klassiekers uit de streekgastronomie als mosselen-friet, tomates-crevettes, pladijs, tongschar, garnaalkroketten of een vispannetje. En wie het niet zo op vis begrepen heeft, vindt er eveneens de fijnste gerechten uit de wereldkeuken.”
Vlaanderen Manager: De Kust roept bij veel mensen beelden op van zon en warmte.
Steve Desmidt: “Dan doen ze de regio toch wel wat onrecht aan. Er valt het hele jaar door veel te beleven aan zee en elk seizoen heeft een apart charme. De natuur oogt telkens weer anders en de badsteden programmeren elke maand animatie en/of culturele activiteiten. De Kust is traditiegetrouw een gastvrije regio, waar de bezoekers in de watten gelegd worden. En voor de prijs hoeft men het evenmin te laten: het aanbod is voordelig in vergelijking met het binnenland.”

Meer info: www.meetingkust.be
of steve.desmidt@westtoer.be.