De meesterwerken van kunstenaar Gabriel Meiring

Andy Sack is zaakvoerder van engineeringbureau Pythagoras bvba in Ninove. Pythagoras verzorgt sinds 1995 diensten zoals werftoezicht in de burgerlijke bouwkunde, met als grootste klanten Aquafin, Infrax, steden, gemeenten en studiebureaus in heel Vlaanderen. De onderneming telt 14 werknemers. “Een van mijn grootste passies is kunst. Leven zonder kunst is voor mij als leven zonder zuurstof. Onder andere daarom ben ik erg trots de manager te zijn van een meester als Gabriel Meiring.”

Gabriel Meiring.

De moeder van Andy Sack leerde hem als kind al te kijken naar de mooie dingen des levens, zoals de natuur, de muziek, beeldende kunsten, enzovoort. “Af en toe kocht zij iets moois tijdens één van onze bezoeken aan veilinghuizen. Toen al werd ik geconfronteerd met de spanning en de fierheid om iets te kunnen kopen met een bepaalde geschiedenis en ziel. Ik heb altijd van geschiedenis gehouden en dat speelt uiteraard een rol.”

Antiekhandelaar

De passie voor kunst werd steeds groter, waardoor het voor Andy steeds meer vast stond om zich daarop toe te leggen. “Na een 15-tal jaren ervaring en onderzoek heb ik mij ingeschreven voor een driejarige cursus ‘antiekhandelaar’, waar ik heel wat heb bijgeleerd over het handelen in kunst en de verschillende stromingen, stijlen, veilingrecht, enzovoort. Door de jaren heen kwam ik in contact met zowel kunsthandelaars, veilingmeesters, kunstverzamelaars, taxateurs als experten. Ik school me voortdurend bij door de informatie uit opleidingen en van vakmensen uit de kunstwereld.”

Gabriel Meiring

Begin 2005 leerde Andy Sack als kunstbemiddelaar Gabriel Meiring kennen. “In de collectie van een Oost-Vlaamse dame merkte ik onmiddellijk tussen al de prachtige kunstobjecten een heleboel schilderijen van de voor mij toen nog onbekende meester Gabriel Meiring op. De meeste werken waren geschilderd met olieverf op een drager van wilde zijde, met onderaan steeds een sierlijke handtekening. Ook zijn tekeningen en pastels zijn adembenemend en een streling voor het oog.”

Enkele weken later werd Andy uitgenodigd voor een exclusieve soiree in het kasteel-herenhuis van deze kunstenaar. “Nog in 2005 kreeg een boek over de kunstwerken van Gabriel Meiring in Shanghai een dubbele Sappi Award. Daarmee werd het boek bekroond tot beste boek van de wereld op vlak van drukkunst, mede omdat Meiring in zijn kunstwerken goud en zilver gebruikt.”

Gabriel Meiring is een kunstenaar die de wereld heeft gezien en geproefd. Jarenlang heeft hij in België samengewerkt met enkele grote galerijhouders. Uiteindelijk zorgde dit voor te veel negatieve ervaringen en vroeg hij aan Andy Sack om zijn zaken te behartigen. “Die kans heb ik uiteraard zonder veel aarzelen gegrepen. Een kunstenaar moet gesteund worden in diverse zaken zoals het maken van privéafspraken, het organiseren van beurzen, opendeurdagen en persontmoetingen, enzovoort.”

Pianist

Gabriel Meiring is ook een groot pianist die in de jaren ‘70 werd voorgedragen als kandidaat voor de bekende Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. In zijn geschilderde oeuvre etaleert deze kunstenaar eenzelfde hoogstaand metier, waarin hij zich probleemloos met de oude meesters kan meten.

De kunstenaar leerde zichzelf schilderen, tekenen en meerdere talen spreken. Hij is één van de weinigen ter wereld die schildert op voor hem speciaal vervaardigde Japanse wilde zijde. Gabriel Meiring werkt evengoed met acryl en tempera en haalt daarnaast het maximum uit het gebruik van (kleur)potloden. Hij hanteert het potlood als volwaardig medium en de toeschouwer schrikt van de uitgebreide mogelijkheden die dit biedt. Prachtige voorbeelden daarvan zijn te bewonderen bij hem thuis in Wannegem-Lede.

Duizend en één nacht

Andy Sack, internationale beurs Art Nocturne te Knokke augustus 2011.

Momenteel zijn de voorbereidingen aan de gang van een exclusieve soiree bij de kunstenaar thuis, met als thema ‘Duizend en één nacht’. Het betreft een zeer unieke serie van 25 kunstwerken, gebaseerd op de Indisch-Perzische verhalen van Sheherazade. De werken zijn vervaardigd in een gemengde techniek van potlood, acryl, pastel en bladgoud, opgehoogd met reliëf. De afmetingen zijn 33×23 cm, exclusief omlijsting. Deze serie is eenmalig en zeer uniek in het oeuvre van de kunstenaar.

Wie één of meerdere van deze unieke werken aankoopt, neemt automatisch deel aan de soiree met walking dinner bij de kunstenaar thuis, die doorgaat op 14 januari 2012. Mensen die graag willen deelnemen aan deze soiree nemen best contact op met manager Andy Sack op het nummer 0475 47 26 48.