De visie van Joachim Boudens (Hertog Jan) over de blackbox in horeca

Vanaf 2013 moeten horecazaken die maaltijden serveren, werken met een nieuw kassasysteem dat onder meer nauwkeurig de personeelsregistratie zal bijhouden. Het initiatief doet nogal wat restaurateurs steigeren, maar Joachim Boudens van het Brugse driesterrenrestaurant Hertog Jan is net gelukkig met de invoering van deze maatregel.

“Ik erger me vooral aan negatieve reacties”

Joachim Boudens.

“Het werd hoog tijd dat de verplichting er komt, want totnogtoe bevonden we ons in een schemerzone waarbij het niet duidelijk was wat wel en niet mocht. Het nieuwe systeem laat ons toe de zaak op verschillende niveaus grondig te controleren: het biedt duidelijkheid voor onszelf, onze medewerkers en is bovendien zeer handig voor de boekhouding.”
Onzekerheid over de kostprijs
Hertog Jan werkt al met een geregistreerde kassa, waardoor de aanpassingen eerder gering zullen zijn. “Er is nog wat onzekerheid over de kostprijs en de leverancier van het systeem. We zullen ongetwijfeld extra informatie kunnen putten uit de omzetbrief die binnenkort vertrekt.”
Ergens beginnen
Joachim Boudens heeft niet het gevoel dat de horeca met deze maatregel extra geviseerd wordt. “Ik ben het ermee eens dat ook andere sectoren bij zo’n oplossing gebaat zouden zijn, maar de overheid moet natuurlijk ergens beginnen. Het heeft ook geen enkele zin hier verbolgen over te zijn: als de regering iets doorvoert, moet je zoeken naar de beste manier om daarmee om te gaan en niet in een hoekje gaan zitten grienen. Eigenlijk is de commotie rond deze maatregel een zoveelste voorbeeld van hoe je omgaat met de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap.”
Op beide oren slapen
“Wie alles volgens de regels doet, hoeft weinig of niets te vrezen. Alleen wie buiten de lijntjes kleurt, krijgt het nu warm. Dat is net positief, want op die manier zullen vooral eerlijke zaakvoerders overleven en wordt het kaf van het koren gescheiden. Toen ik onlangs een infoavond over deze materie bijwoonde, ergerde ik me vooral aan bepaalde negatieve reacties. Wie de kerk in het midden houdt, mag op beide oren blijven slapen!”

Bart Vancauwenberghe