Delaware Consulting: “Business en IT optimaal laten harmoniëren”

Het definiëren, implementeren en verzorgen van het volledige IT-gebeuren bij middelgrote en grote ondernemingen blijkt al bijna dertig jaar een sterke succesformule voor Delaware Consulting. Anno 2010 staat dit bedrijf vanuit zijn hoofdzetel in Kortrijk synoniem voor een uiterst betrouwbare partner die met 450 mensen ook op internationaal vlak almaar verder groeit en tegen 2015 mogelijk ruim 1.000 medewerkers telt. “Centraal daarbij staat dat wij een volledig onafhankelijke koers varen, waarin een langetermijnvisie prioritair is,” getuigt managing partner Jan Delaere.

Delaware begon in 1981 als klein IT-bedrijf, dat snel van kapitaal belang bleek voor staaldraadproducent Bekaert. “Zij kochten ons in 1989 om hun eigen IT-investeringen veilig te stellen en de ervaring van de eigen IT-dienst op de markt te kunnen valoriseren. Enkele jaren later maakten we een sterke groei door, vooral op de assen van Advanced Technology en ERP. We werden zelfs de eerste value added reseller voor SAP in België. Het grote succes deed tegelijk de vraag rijzen of Bekaert de juiste koepel bood om deze IT business verder uit te bouwen.”

 

Jan Delaere

Volledig onafhankelijk

Daarop besliste Bekaert om de divisie applicatiebeheer aan Arthur Andersen toe te vertrouwen. De integratie zorgde ervoor dat Delaware steeds meer ging optreden als consultancypartner. Na de implosie bij Andersen naar aanleiding van Enron, sloegen de Belgische partners de handen in elkaar met Deloitte, tot drie vennoten eind 2003 Delaware Consulting met 124 medewerkers via een MBO vrijkochten. “Sinds die herstart zijn we een volledig onafhankelijk partnership, een feit dat we ook te allen prijze willen behouden,” verduidelijkt Jan Delaere.
Vandaag telt Delaware Consulting 450 medewerkers, waarvan er 330 actief zijn in de vestigingen in Kortrijk en Antwerpen. Verder zijn er entiteiten uitgebouwd in Frankrijk (Lyon), Nederland (Den Bosch), Luxemburg, China (Shanghai, Suzhou, Harbin) en de USA (Atlanta). “We dromen van verdere expansie, maar eerst willen we hun autonomie verzekeren. Lokale entrepreneurs verzorgen de intimiteit met de markt, gesteund door onze Belgische expertise. Overal zoeken we naar versterking om onze groei te ondersteunen. Zo namen we vorig jaar in België alleen al 64 nieuwe medewerkers in dienst, terwijl we de aanwervingen in 2010 ononderbroken verderzetten. Dat is broodnodig, want inmiddels zijn ook deze extra krachten alweer volgeboekt.”

 

Specifieke marktpositie

Die stevige groeicurve valt natuurlijk alleen te verklaren door het feit dat steeds meer middelgrote en grote bedrijven klant van Delaware Consulting worden. “Ons succes hebben we te danken aan een aantal factoren. Ten eerste is er onze heel eigen positie op de markt: als specialist in het verhogen van de effectiviteit en de efficiëntie via IT, bevinden we ons tussen de kleine en de grote consultingkantoren. Daarnaast verenigen we de twee grote IT-platformen, Microsoft en SAP, onder één dak. We kennen de toepassingen van beide leveranciers tot in de kleinste details en kunnen daardoor onze klanten ook perfect adviseren in functie van de grootte, complexiteit en cultuur van hun bedrijf. Met Microsoft beheersen we zowel het development-gedeelte als de pakketten, waardoor onze klanten van interessante synergieën profiteren.”

Delaware Consulting verzorgt tevens volledig verticaal geïntegreerde oplossingen, vooral voor industriële ondernemingen en distributiebedrijven. Onze functionele best practices spreken ook klanten uit andere marktsegmenten aan. “In al onze activiteiten willen we dichtbij de beslissingnemers van de klant staan. Dat laat ons toe met hen mee te denken, zodat we via IT maximaal business value voor hen kunnen creëren.”

Bedrijfscultuur

“Daarnaast valt ook onze eigen bedrijfscultuur in de smaak. Onze identiteit wordt gedragen door vijf centrale waarden. Zo moeten onze mensen getuigen van entrepreneurship (zelf initiatief nemen binnen onze lange termijnstrategie) en care (graag zorgen voor collega’s en klanten). Via de waarden respect en teamwork kunnen volledig verschillende profielen samenwerken, wat verrassend positieve resultaten oplevert. Tenslotte is er ons nooit aflatende commitment: ondanks vaak grote uitdagingen hebben we ieder project dat we opgestart hebben ook daadwerkelijk opgeleverd. Dit alles leidt tot een laag personeelsverloop en een grote klantentrouw, hoewel we er een erezaak van maken dat geen enkele klant zich, op welke manier dan ook, verplicht voelt bij ons te blijven.”

Voor veel klanten is Delaware Consulting dan ook de enige partner voor alles wat IT aanbelangt. “Wij nemen zowel het advies, de implementatie als de volledige dienst na verkoop voor onze rekening. Dat geldt voor iedere IT-toepassing, zoals onder meer ERP, CRM, SCM, BI, e-commerce en mobiele technologieën. Daarnaast zijn we ook sterk actief met Infrastructure Services en met Information Solutions, het beheer van alle ongestructureerde informatie (faxen, facturen, andere documenten) binnen een bedrijf. Ook dit blijkt een echt schot in de roos.”

Bekaert

Delaware Consulting’s hoofdkantoor is gevestigd in Kortrijk, vooral dankzij de historische samenwerking met Bekaert. “Als we terugkijken op ons verleden, hebben we heel veel aan hen te danken. In de jaren ‘90 hebben we onder hun hoede IT-oplossingen uitgewerkt waarop we vandaag nog steeds verder bouwen. Eind 1999 hebben ze ons verkocht aan een Big 5-bedrijf waardoor we een consultancybad gekregen hebben. Dit heeft onze aanpak sterk verrijkt. Toen Bekaert in 2005 besloot om hun IT te offshoren, dan was dat voor ons een mokerslag, maar anderzijds dwong dit ons om onze commerciële slagkracht te verhogen. Zonder twijfel drie basiselementen voor onze continue opwaartse spiraal. Het leuke daarbij is dat de samenwerking met Bekaert nu op een ongedwongen manier wordt hervat. Ook dat is een nieuw en mooi statement van vertrouwen in ons bedrijf.”

President Kennedypark 4
8500 Kortrijk
Tel.: 056-27 44 44