Douterloigne – “Fundi® betonblok voor betere fundamenten”

Een eigentijdse onderneming past zich in een oogwenk aan de noden van de markt en een strengere wetgeving aan. Douterloigne is er het perfecte voorbeeld van. De producent van gewapende betonwelfsels en betonblokken uit Anzegem lanceerde dit jaar met de Fundi® 3514® een bredere betonblok, die een veel betere steun biedt voor de hedendaagse bredere spouwmuren in particuliere woningen.

Dieter Goeminne.

Douterloigne is een naam als een klok in de Belgische bouwwereld. De topproducent van betonoplossingen is jaarlijks goed voor de fabricage van circa 1.000.000 m² holle gewapende betonwelfsels. “In deze markt zijn we zeer bekend,” getuigt general manager Dieter Goeminne. “We kunnen dagelijks rekenen op de onverdroten inzet van 60 medewerkers en werken via een gedecentraliseerde structuur. Vanuit Anzegem benaderen we de Vlaamse markt. Onze vestiging in Beerse fungeert als hoofdkwartier voor Antwerpen en Noord-Limburg, terwijl Doornik de uitvalsbasis is voor onze activiteiten in Wallonië en Noord-Frankrijk.”

Fundi

Douterloigne maakt er een erezaak van om voortdurend de polsslag van de markt te voelen en vanuit die knowhow nieuwe producten te ontwikkelen. “Begin 2010 leidde die aanpak tot de lancering van de Fundi® 3514®,” vervolgt Dieter Goeminne. “Het is zo dat de isolatiewetgeving de voorbije jaren almaar strenger is geworden. Dat heeft ook gevolgen voor de isolatie: meer en meer bouwprojecten maken gebruik van isolatiediktes van 8 en 10 centimeter.”Dit leidt tot bredere spouwmuren: de vroegere 30 centimeter is nu 35 centimeter.

Om de muur perfect te ondersteunen, moet ook het ondergronds metselwerk op een andere manier worden aangepakt. “Dat is noodzakelijk om de volledige spouwmuur te kunnen opvangen. De gepatenteerde Fundi® 3514® voldoet perfect aan die gewijzigde behoeften. Met zijn specifieke afmetingen van 35 cm x 14 cm x 14 cm is hij perfect geschikt om dwars te metselen, en het volledige ondergronds metselwerk met dezelfde blok uit te voeren. Hoewel deze blok een stuk breder is dan vorige oplossingen, is hij toch lichter dan ander funderingsmetselwerk: het gewicht van 13,3 kilogram per stuk is een verademing voor de metselaar op de werf en stemt de aannemer dus tevreden.”

Oplossing voor passiefhuizen

Eigenlijk creëert Douterloigne met deze oplossing een win-winsituatie voor iedereen. “De architect is tevreden omdat de goede maten van deze blok een correcte uitvoering van de werken toelaten. Studiebureaus verheugen zich over het feit dat de krachten van de spouwmuur goed worden overgebracht naar de fundering. De bouwheer is op het eind van de werkzaamheden verzekerd van een stevigere woning.”

Intussen is Douterloigne ook volop bezig met de ontwikkeling van een Fundi-variant die kan worden gebruikt voor het bouwen van passiefhuizen. In de loop van 2011 komt ook die innovatie op de markt. “Sowieso blijven wij resoluut kiezen voor bouwoplossingen in beton, onder meer omwille van de hoge thermische inertie van dit materiaal. De warmte die beton in de zomermaanden aan een bepaalde ruimte onttrekt, wordt tijdens de wintermaanden stelselmatig weer vrijgegeven. Dat leidt tot een constant gevoel van comfortabel wonen en leven.”

Vichtsesteenweg 159, 8570 Anzegem, Tel.: 056-69 40 40
Fax: 056-68 09 14, anzegem@douterloigne.com, www.douterloigne.com