ecobeton water technologies nv – Hemel en aarde voor een uitgebalanceerde waterhuishouding

ecobeton water technologies uit Sint-Truiden is een 100% Belgische kmo, die in 2010 haar 100-jarig bestaan vierde. Al van bij de start ligt de klemtoon op innovatie, ontwerp en engineering. Met de vier pijlers: regenwater, huishoudelijk afvalwater, stedelijk en industrieel water management, stroomt ‘water’ letterlijk als rode draad door het bedrijf. ecobeton water technologies beschikt over een uitgebreid programma om regenwater en oppervlaktewater te gebruiken in productieprocessen en heeft alle kennis in huis om ondernemingen te begeleiden bij hun totale watermanagement. Hoe dat precies in zijn werk gaat en welke impact de optimalisatie van de waterhuishouding kan hebben voor een bedrijf, licht Peter Kuijpers toe aan de hand van een concrete case.

Peter Kuijpers.

Omdat het niet elke dag regent

Ter illustratie: firma Van den Broeck in Hamme. “Naast de bouw- en tegelhandel exploiteert het bedrijf een eigen stabilisécentrale. Voor het aanmaken van stabilisé, droog beton en chape is jaarlijks meer dan 6.000 m3 water nodig.” Om aan deze watervraag te voldoen, wordt er grondwater opgepompt. Tot… de overheid een beperking van het op te pompen volume oplegt en het bedrijf ecobeton water technologies inschakelt om een pasklare oplossing te bieden voor dit watervraagstuk.

“Als maatwerkoplossing heeft de klant uiteindelijk gekozen voor het compacte lamelboxsysteem Eco Aguado. De uitkomst ligt in een omschakeling naar regenwatergebruik. Meer bepaald door het opvangen van het afstromend hemelwater afkomstig van de dakoverkapping van de drie bedrijfsgebouwen op het terrein, aangevuld met de bouw van een ondergrondse buffervoorziening. Het hemelwater wordt verzameld, gefiltreerd en gecontroleerd naar de buffervoorziening gepompt. Zo wordt er maximaal rendement gehaald uit de beschikbare netto volumes neerslag. In combinatie met een minimaal gebruik van grondwater, het ideale scenario.”

Ontzorgen door watermanagement

“Voor verschillende bedrijfsprocessen is en blijft water een noodzakelijke factor. De jaarlijks stijgende kosten, de permanent verscherpte normen en regelgeving, de invloed op het milieu bij de aanvoer van leidingwater, de beperking van grondwateropname, bedrijfsafvalwaterlozing,… ze maken water tot een materie die steeds meer aandacht vraagt, een heuse zorg voor bedrijven.”

De kerncompetentie van ecobeton water technologies is juist om ondernemingen te ‘ontzorgen’. Ze monitoren daarvoor de volledige waterketen. Aan de hand van die gegevens reiken ze oplossingen op maat aan. “Zo kan de klant de waterstroom optimaliseren en rationaliseren, aanzienlijke water-, energie- en kostenbesparingen realiseren. Kortom: economie aan milieuwinst verbinden door een efficiënt en gestroomlijnd watermanagement.”

Hasseltsesteenweg 119 – 3800 Sint-Truiden
Tel.: 011-68 00 92 – Fax: 011-68 39 32
info@ecobeton.be – www.ecobeton.be