Gentse boekhouder REFIBO bant papier – “Betaal uw boekhouder niet per forfait of per uur, wel per factuur”

Marc Van den Dorpe.
Marc Van den Dorpe.

In het huidige digitale klimaat stelt men zich terecht vragen bij het werk van de boekhouder, een volgens velen papierverslindend beroep. Marc Van den Dorpe is sinds 1981 bedrijfsleider van fiscaliteit- en boekhoudkantoor REFIBO. Hij geeft zijn persoonlijke visie op de digitale uitdaging waar de boekhoudsector voor staat.

M.M.: Wat houdt die digitale uitdaging juist in?

Marc Van den Dorpe: “In plaats van angstig afwachten op wat de digitale revolutie brengt in de boekhoudwereld, zien wij dit bij REFIBO als een opportuniteit. Wij bieden onze cliënten een digitale dienstverlening aan onder de vorm van Total Internet Administration (TIA). TIA digitaliseert documenten, boekt deze in zonder menselijke tussenkomst en maakt ze online raadpleegbaar. Niet alleen investeren onze cliënten zo in efficiëntie, zij investeren ook groen. Het verhandelen van papieren behoort net als manueel boekhouden tot het verleden.”

M.M.: Welke impact heeft die digitalisering op de boekhoudsector?

“Het takenpakket van de boekhouder anno 2015 bestaat grotendeels uit manueel inboeken. Dit digitaliseren betekent een grote tijdswinst. Tijd die vrijkomt om nog meer kwalitatief mee te denken met cliënten, advies te verlenen en cijfersimulaties te creëren. De cliënt kan bovendien autonoom zijn rapporten genereren om deze samen met zijn boekhouder te interpreteren. De rol van een boekhouder evolueert van verwerker naar kennisdeler. Deze evoluerende dienstverlening kent ook haar impact op de facturatiewijze. Waar de meeste confraters betaald worden per forfait of per uur, gaan wij naar een prijs per verwerkt document.”

REFIBO_QR_code_rgb_low