Gourmet Invent – Gouden medaille voor prijs-kwaliteitverhouding

Eventcatering staat niet stil. Hetzelfde geldt voor Gourmet Invent, een joint venture tussen het Franse Horeto en de onderneming van Henk Verhaest. Onlangs werd ook de eigen exploitatie van gebouwen in het activiteitengamma opgenomen. Vlaanderen Manager had een gesprek met Henk Verhaest over de wereld van eventcatering en de evoluties die zich in de sector in snel tempo opvolgen.

Henk Verhaest.

“Onze klanten zijn mensen die zich bezighouden met communicatie in de meest brede zin van het woord”, vertelt Henk Verhaest. “Soms zijn dat communicatieverantwoordelijken binnen de bedrijfswereld, soms kunnen dat ook evenementenbureaus zijn die op zoek zijn naar een cateringbedrijf. We maken een onderscheid tussen functionele en hospitality catering. Met functionele catering bedoelen we louter het aanbieden van eten en drinken op een evenement. Bij hospitality catering staat de beleving en het creëren van een bepaalde sfeer veel meer centraal. Een typisch voorbeeld zijn productlanceringen waar de totaalbeleving heel belangrijk is. Functionele catering is met andere woorden vrij standaard, terwijl we de hospitality catering veel meer ‘à la tête du client’ organiseren.”

Trend richting gepersonaliseerde events

Henk Verhaest zit al jaren in het vak van de eventcatering. Hij onderscheidt vier belangrijke evoluties. “Ten eerste lag de klemtoon vroeger enkel op het eten en drinken. Aan de setting en de beleving werd weinig aandacht besteed. Dat is nu wel even anders. Direct gelinkt daarmee is de tweede trend: het verhaal van de massa-events wordt steeds meer vervangen door de gepersonaliseerde evenementen. Een derde stap is het gegeven dat de catering zich is beginnen te aligneren met de trends die in de gastronomie leven. Daardoor werd het niveau van de eventcatering gevoelig verfijnd en dus verhoogd. En tot slot wordt vandaag de dag duidelijk dat klanten veel prijsbewuster omspringen met het organiseren van events. Ook wij hebben de economische crisis gevoeld en die situatie is nog niet volledig gekeerd.”

Geen toegevingen op kwaliteit

Heeft de economische crisis dan geleid tot prijsdalingen inzake eventcatering? In sommige gevallen wel, maar niet zo bij Gourmet Invent. “Wij hebben heel bewust niet meegedaan aan de prijzenslag;” aldus Henk Verhaest. “Events zijn heel publieke gebeurtenissen. Daar moet je er staan als klant. Daarom hanteren wij een bepaald niveau qua catering. Natuurlijk kan het goedkoper, maar dan kunnen we niet langer de kwaliteit garanderen die we willen aanhouden. En daar willen we niet op toegeven. De klantentevredenheid staat voorop. En uit een net gepubliceerde enquête van cateringbedrijven, blijkt dat we qua prijs-kwaliteitverhouding helemaal bovenaan de rangschikking staan.”

Richting Frankrijk

Gourmet Invent is actief in heel België en lonkt nu ook voorzichtig richting Frankrijk. “Samen met de cateraar van Bayern München, Arena One, zijn we een associatie aangegaan via dewelke we de Franse markt van voetbalstadia proberen te bewerken. Onlangs kregen we te horen dat we het contract van voetbalclub Valenciennes zouden binnenhalen. Officieel is het echter nog niet maar we zijn alvast in blijde verwachting.”

Indrukwekkende referentielijst

Als ervaren cateringbedrijf wordt Gourmet Invent vaak gevraagd om zogenaamde ‘speciallekes’ te voorzien. Een flexibele ingesteldheid is dan ook een onontbeerlijke voorwaarde voor een succesvolle cateraar. “Zo werden we aangesproken om de catering te verzorgen bij het eerste officiële diner van Europees president Herman Van Rompuy. Ook de Euro-Azië top hebben we gedaan, waarop zo’n 50-tal staatshoofden aanwezig waren. Bij dergelijke gelegenheden krijgen we heel vaak specifieke vragen. Persoon X mag bijvoorbeeld ingrediënt Y niet op zijn bord vinden. Soms krijgen we ook regelrechte logistieke uitdagingen voorgeschoteld, zoals wanneer we catering op minder evidente plekken moeten voorzien. Maar we zijn op alles voorzien en bijgevolg niet zo snel uit ons lood te slaan.”

ICC overgenomen

Tot nu toe heeft Gourmet Invent zich 100% gefocust op catering. Daar kwam recent een tweede poot bij. “Onlangs hebben we beslist om ook het zelf exploiteren van gebouwen in ons activiteitenpakket op te nemen”, zegt Henk Verhaest. “Zo hebben we eind 2010 het International Convention Center Ghent (ICC) overgenomen. Hetzelfde zijn we van plan met de Brusselse Magdalenazaal. Ook in Antwerpen onderhandelen we met een zaal. Een en ander betekent dat we die ruimtes ook aan onze klanten kunnen voorstellen voor allerhande activiteiten. Maar daarnaast wijzen we onze klanten evengoed door naar andere zaaluitbaters die goede klant zijn bij ons.”

Van Rijsselberghedreef 2, bus 2, 9000 Gent
Tel.: 09 280 84 10, Fax: 09 281 24 35
info@gourmetinvent.be, www.gourmetinvent.be